Etiquette

De 5 spelregels van... gezellig even bellen

·Aangepast:
© iStockDe 5 spelregels van... gezellig even bellen
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van een telefoongesprek voeren.

De situatie

Afspreken? Uitnodigen? Updates en locaties? We delen alles via de app. Bellen doen we nauwelijks meer. En dat maakt het knap lastig om de rules of ringing nog een beetje helder op het netvlies te houden. Tot hoe laat kun je het nog maken om te bellen bijvoorbeeld? Wat doe je als een telefoongesprek voor jou puur functioneel is, terwijl de ander echt even lekker uitgebreid wil bijkletsen? En zijn de populaire 'forenzenbelletjes' eigenlijk wel bon ton? Etiquettespecialist Anne-Marie van Leggelo legt ons haarfijn uit wat de mores zijn.

De spelregels

1. Bij twijfel, niet doen

Het is 22.10 uur en ineens bedenk je je iets wat je nog aan je zus moet vragen. Kun je op dat tijdstip nog bellen? "Beter van niet", weet Van Leggelo. "De avond is echt iemands privé tijd en er zijn genoeg mensen die zich rond dat tijdstip al klaarmaken om naar bed te gaan. Of ze gaan meteen uit van het ergste, als je zo laat nog belt. Je kunt dan beter appen, al vind ik eigenlijk dat je op dat uur zou moeten wachten tot de volgende dag. En als je iemand niet zo heel goed kent, zelfs tot maandag als het weekend is. Bellen is toch best dwingend."

De 5 spelregels... in het vliegtuig
Lees ook

De 5 spelregels... in het vliegtuig

2. Luister met liefde

Een telefoontje is veel indringender dan een appje, dus gedraag je daar ook naar. Als beller en als luisteraar. Want eerlijk is eerlijk: het is gewoon onaardig om, als iemand zijn hart bij je uitstort, ondertussen de boodschappen op te ruimen, het konijnenhok te verschonen - of erger - naar de wc te gaan. "Geef oprechte aandacht en als je geen tijd hebt, zeg dat dan gewoon. Iemand voelt zich niet gehoord als jij met van alles bezig bent. Dat zou je zelf ook niet leuk vinden toch?" Dat geldt ook voor de nieuwe trend op dit moment: de forensbelletjes. Niets zo irritant als een vriendin die belt omdat ze zich verveelt in de file, en die je door de krakkemikkige verbinding nauwelijks kan verstaan. Wil je echt iets bespreken, bel dan gewoon later terug. Of stuur een gezellige app (als je thuis bent!).

3. Dam doorpraters netjes in

Heb je je moeder of tante Corry aan de lijn, dan zit het er dik in dat je jezelf nog wel een tweede koffie kunt inschenken tijdens het gesprek. Best gezellig als je toevallig in een zee van tijd zit, maar knap lastig als-ie dringt. Maar hoe werk je een beetje vriendelijk naar een ophangmoment toe? "Je kunt natuurlijk wat trager gaan praten, je stem wat dempen of met extra geluid laten horen dat je druk bezig bent. Maar dan loop je het risico dat je moeder daar vanzelf aan went en blijft doorratelen over de rozenstruik in de tuin van Ger en Els. Zeg liever meteen aan het begin: 'Leuk dat je belt mam, maar ik moet over een kwartiertje de deur uit.' En loopt een gesprek onverwacht de spuigaten uit, dan kun je ook gerust benoemen dat je nu al drie kwartier aan het praten bent en dat je graag op een later moment terugbelt om de rest te horen. Moet je dat wel ook écht doen."

4. Meld meeluisteren

Neem je in de auto de telefoon op (handsfree! Maar liever helemaal nie!) en heb je toevallig collega's of ander gezelschap op de achterbank, meld dat dan meteen. Je zult namelijk net zien dat iemand zijn liefdesverdriet over de lijn uitstort en dat wordt voor iedereen ongemakkelijk. Dat geldt trouwens ook voor iemand op speaker zetten als je thuis bent of op kantoor. Lullen in de ruimte voelt toch een beetje naakt.

5. En tot slot: het genot van een groet

Op tv zie het regelmatig: opnemen met 'Yes' of 'Hallo' en ophangen zonder gedag te zeggen. Volgens Van Leggelo is het ronduit onbeleefd. En waarom zou je ook? "Het is toch een kleine moeite en voor iedereen veel gezelliger om gewoon netjes je naam en gedag te zeggen?" Wil je het echt goed doen, dan zeg je eerst netjes 'goedemiddag.' Is nog slim ook, weet Van Leggelo, want het eerste woord van een telefoongesprek valt bij de ontvanger vaak weg omdat die zich nog oriënteert. Net en nut dus!