Plasticdieet

6 tips om minder plastic in huis te halen

Door Sharmaine Zandbergen··Aangepast:
© iStock6 tips om minder plastic in huis te halen
RTL

We worden steeds bewuster van hoeveel plastic we met z'n allen dagelijks gebruiken. Laat staan jaarlijks. Vind je het basta met de single-use plastic producten in huis? Met deze tips haal je minder vervuilend plastic in huis.

6 tips hoe je minder plastic in huis haalt

De plasticsoep in de oceanen blijft groeien. Als we de Plastic Soup Foundation zelfs mogen geloven, dan zal in 2050 meer plastic zwerfafval dan vis in de zee ronddobberen. Boosdoeners zijn de vaak single-use producten, oftewel spul dat je (vaak) maar één keer gebruikt en daarna in de kliko gooit.

Wil jij je duurzame steentje bijdragen? Dan zijn er een paar heel simpele huis-, tuin- en keukentips om te onthouden.

1: Doe plasticvrij boodschappen

Minder plastic in huis halen, begint bij het boodschappen doen. Ongemerkt nemen we al shoppend veel plastic mee naar huis. Denk alleen al aan het plastic tasje waar je je groenten en fruit in afweegt. Of de plastic boodschappentas, omdat je je inkopen wel van A naar B moet zien te krijgen.

Zoiets ogenschijnlijks kleins, heeft - zeker als we het met z'n allen doen - grootse impact. Neem voortaan liever je eigen jute, rieten tas of plasticvrij boodschappennetje mee. 

Albert Heijn stopt met gratis plastic zakjes bij groente- en fruitafdeling
Lees ook

Albert Heijn stopt met gratis plastic zakjes bij groente- en fruitafdeling

© iStock

2: Ga voor plasticvrije verpakkingen

Schrik je soms ook zo van de berg plastic die bij het uitpakken van de boodschappen door je handen glipt? Kies waar mogelijk voor plasticvrije verpakkingen of producten zonder verpakking.

Neem bijvoorbeeld groenten en fruit. Die plastic verpakking is echt niet broodnodig. Niets viezigs aan. Was het groen voordat je het eet grondig of verwijder de schil. Maar ook in andere productcategorieën kun je het plastic laten liggen en kiezen voor varianten in glas of blik. 

En wat je het best in het schap kunt laten staan, zijn de wegwerpflesjes water. Eén van de koplopers van meest gevonden zwerfafval. Vul liever een herbruikbare fles waar je veel meer plezier van hebt.

3: Koop voordeelverpakkingen

Dit is niet alleen een budgetvriendelijke tip voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Leg je namelijk voordeelverpakkingen in je winkelwagen, dan kun je er langer mee vooruit, dan wanneer je voor de standaard maat kiest. Zo haal je minder plastic in huis. Enige is wel dat je er de ruimte voor moet hebben.

4: Vermijd plastic bewaarzakjes

In de categorie 'vervuilende plastic producten' mogen boterhamzakjes niet ontbreken. Vaak worden ze na één keer gebruik weggegooid. En ook nu kun je heel makkelijk vergroenen door te kiezen voor een broodtrommel (liefst plasticvrij), glazen bewaarpotten en -bakken.

Ben je toch meer van de zakjes, kies dan voor biologisch katoenen zakjes die wasbaar zijn. Ken je toevallig ook al de herbruikbare bijenwaswraps? Over duurzaam gesproken.

5: Kies voor plasticvrije schoonmaakmiddelen

Onze schoonmaakcoach Zamarra heeft het al vaker aangestipt: veel schoonmaakmiddelen zijn heel eenvoudig zelf te maken, waardoor je niet keer op keer nieuwe plastic flessen in huis hoeft te halen. Ben je niet zo van het zelf fabriceren? De supermarktschappen komen steeds voller te staan met schoonmaakspul in plasticvrije verpakkingen. 

6: Plaats een NEE/NEE-sticker

Je kent ze wel, de dikke pakketten op de deurmat vol reclame en...plastic. Op het eerste gezicht lijkt het plastic laagje klein van stuk te zijn, maar moet je nagaan hoeveel plastic je in huis haalt als je het op jaarbasis bekijkt. Kies liever voor een NEE/NEE-sticker. Deze vraag je bij de gemeente aan. 

Dit is een artikel van
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenPlasticsoep