Kabinet: betere opvang vluchtelingen in regio

Het kabinet steunt bindende Europese afspraken voor de verdeling van vluchtelingen over de 28 landen van de Europese Unie.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) zei in een toelichting dat 'de verdrinking en verstikking van vluchtelingen moet stoppen'. "Het cynische bedrijfsmodel van mensensmokkelaars moet worden vernietigd", aldus de VVD-staatssecretaris.
Volgens Dijkhoff is het nog niet te zeggen hoeveel extra vluchtelingen Nederland gaat opnemen. Dat aantal wordt morgen waarschijnlijk bekend als de Europese Commissie zijn plannen bekendmaakt.
De hoofdpunten van het plan:
- Het kabinet gaat akkoord met het verdelen van asielzoekers over de Europese landen. Voorwaarde voor het slagen van de verdeling blijft dat andere Europese landen ook meedoen.
- Vluchtelingen die worden verdeeld over de verschillende Europese landen, moeten ook in het land blijven waar ze worden toegewezen. Dat betekent dat een vluchteling die bij de verdeling aan Slowakije is toegewezen, zich niet in Nederland mag vestigen.
- Het kabinet pleit voor een Europees asielsysteem. Een vluchteling moet in een veilig land buiten Europa asiel kunnen aanvragen. Via hervestigingsprogramma’s moeten vluchtelingen dan naar een Europees land komen, zodat mensen niet de onveilige oversteek over de Middellandse Zee wagen.
- Opvang in de regio moet sneller worden gerealiseerd. Ook moet de situatie in de opvanglocaties worden verbeterd, zodat voldoende zorg en onderwijs ter plekke mogelijk is. Voor de vluchtelingenkampen in landen als Jordanië en Libanon stelt het kabinet 110 miljoen euro beschikbaar.
- De terugkeer van asielzoekers moet worden verbeterd, zodat asielzoekers die geen status krijgen, sneller teruggaan naar het land van herkomst. Nu verloopt de terugkeer van afgewezen asielzoekers nog per land, maar ook daar is een Europese aanpak nodig.
Lees hier de hele kabinetsbrief (.pdf)
#Dijkhoff: "Asielaanvraag alleen in veilige landen is niet te realiseren op korte termijn." Gaat nog even duren dus.
— Fons Lambie (@fonslambie) 8 september 2015
Onderdeel van dossier
EU verdeeld over vluchtelingen