Opmerkelijk

Nederlandse agenten willen niet aan Maori-dans

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPNederlandse agenten willen niet aan Maori-dans
RTL

Nederlandse agenten voelen er weinig voor om zich met een traditionele Maori-dans geestelijk op te peppen in stressvolle situaties.

"Als ik een melding krijg, ga ik echt niet uit mijn auto stappen en op mijn benen slaan en dan weer instappen en naar de melding rijden", zegt een agent over de haka. Deze dans is vooral bekend van rugbywedstrijden in Nieuw-Zeeland.

De kritiek komt uit een evaluatie van een training om de mentale weerbaarheid van agenten op te peppen. Want ze zouden niet allemaal even stevig in hun schoenen staan. Tienduizenden agenten moeten die training volgen. Minister van Veiligheid en Justitie Opstelten trok daar eerder 45 miljoen euro voor uit.

ZIE OOK: Extra training voor weerbaarheid agenten

Maar de cursus blijkt niet echt te helpen. De onderzoekers hebben 'nauwelijks aanwijzingen' gevonden dat de training de mentale kracht van agenten fors heeft verbeterd.

Agenten lopen zelf ook niet warm. Zo brengt bijna niemand de oefeningen die horen bij 'stressmanagement' in de praktijk. Behalve de Maori-dans gaat het bijvoorbeeld ook om ademhalingsoefeningen om rustiger te worden.

ZIE OOK: Korpschef slaat alarm: 'Meer agenten met trauma'

"Ik kan op straat toch niet 15 seconden mijn adem in gaan houden", zegt een geïnterviewde agent daarover.

'Peultjes zijn beter dan frietjes'
Ook de tips om gezond te eten worden weggehoond. "We hebben een middag een dieetgoeroe op bezoek gehad en die ging ons vertellen dat peultjes beter waren dan frietjes. Dan denk ik, ja iedereen weet dat."

Opstelten schrijft in een brief naar de Tweede Kamer dat hij nog eens kritisch naar de opzet van de training wil kijken.

Laatste video's van RTL Nieuws

02:20
Dit is waarom wij geen enorme wolkenkrabbers hebben
Z zoekt uit

Dit is waarom wij geen enorme wolkenkrabbers hebben

  1. 01:38
    Ken jij je eigen bloedgroep? 'Nee, daar schaam ik me wel voor'
    Zeldzame bloedgroep erkend

    Ken jij je eigen bloedgroep? 'Nee, daar schaam ik me wel voor'