Ook werkgeversorganisaties slaan alarm om klimaatakkoord
De deadline van het Klimaatakkoord nadert en de onderhandelingen zijn nog lang niet afgerond. Vandaag komen ook de mee-onderhandelende werkgeversorganisaties met een eigen open brief aan minister Wiebes om hun argumenten nog eens extra voor het voetlicht te brengen.
Na milieu-organisaties zoals Greenpeace en Milieudefensie, komen ook werkgeversclubs VNO-NCW, LTO en MKB-Nederland met hun visie op de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord.
'Miljarden investeren'
De werkgeversorganisaties lopen vooral te hoop tegen een CO2-heffing, die milieuclubs graag willen. Volgens hen is dat de enige manier om recht te doen aan het adagium 'de vervuiler betaalt', maar volgens de werkgevers is het middel hier erger dan de kwaal. "Nationale heffingen schrikken de komst van nieuwe investeerders in de Nederlandse markt af, om in buurlanden meer CO2 emitteren (uit te stoten)." Ook hekelen ze de volgens hun 'valse tegenstelling' tussen burgers en bedrijfsleven.
Een breed gedragen vrees van veel van de onderhandelaars is dat de kosten van de energietransitie vooral bij huishoudens komen te liggen, terwijl bedrijven vrijuit gaan. Ook nu al betalen huishoudens relatief veel meer voor vervuiling dan bedrijven.
Werkgevers vrezen dat de rekening van het Klimaatakkoord bij hun terechtkomt. "De werkelijkheid is dat ondernemingen miljarden zullen moeten investeren in de aanpassing van hun bedrijven", schrijven de werkgeversclubs.
Elektrisch rijden
De plannen om de komende jaren zo veel mogelijk mensen in de elektrische auto te krijgen, zorgen tussen 2020 en 2030 voor een gat op de begroting van in totaal 13 miljard euro. Dat kan niet helemaal op het bordje komen van mensen met een benzine- of dieselauto, vinden zij.
Ook bestaan er zorgen over het gebrek aan hulp dat huiseigenaren zullen krijgen als ze hun huis duurzaam maken. De werkgeversorganisaties vinden dat er nog niet voldoende afspraken zijn over maatregelen en financiering om huiseigenaren op weg te helpen.
Onderhandelaarsakkoord
Op 21 december moet er een zogeheten onderhandelaarsakkoord liggen, maar de onderhandelingen aan de verschillende klimaattafels verlopen moeizaam. Greenpeace-directeur Joris Thijssen zei dinsdag bij een persbijeenkomst dat er al maanden amper nieuwe afspraken zijn gemaakt. De milieuclubs dreigden deze week nog het Klimaatakkoord helemaal niet te tekenen.
Zo ver gaan de werkgevers vandaag niet, maar opvallend is hun openbare brief wel. Omdat het overleg aan de tafels moeizaam gaat, kiezen steeds meer partijen ervoor, al dan niet met rapporten of onderzoeken in de hand, met hun argumenten de media op te zoeken. De voorstellen die de werkgevers doen, liggen vaak haaks op de voorstellen die de milieuclubs doen.
'Cockpit-overleg'
Inmiddels is ook in de politiek het klimaatoverleg weer een tandje opgevoerd. Onder leiding van premier Rutte spreken ministers, fractievoorzitters en fractiewoordvoerders klimaat inmiddels regelmatig in het zogeheten 'cockpit-overleg' over het klimaatakkoord. Ook vanavond staat weer zo'n overleg gepland.
Bronnen melden dat er premier Rutte veel aan gelegen is voor de kerst met een akkoord te komen. Dat onderhandelaarsakkoord wordt dan in het kerstreces doorgerekend door de planbureaus, waarna er door de politiek uiteindelijk een definitieve klap op gegeven moet worden.