Milieuorganisaties: klimaatakkoord dat er nu ligt, tekenen wij niet
Milieuorganisaties Milieudefensie, Greenpeace en Natuur en Milieu zijn teleurgesteld over de gang van zaken bij de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord. De voorstellen die nu op tafel liggen, ondertekenen ze niet, waarschuwen ze vandaag. "We hebben negen maanden onderhandeld, en nog een heel lange weg te gaan."
Over drie weken moet het zover zijn: dan moeten de onderhandelaars van vijf klimaattafels onder leiding van Ed Nijpels een onderhandelaarsakkoord geproduceerd hebben. Maar de milieuclubs die aanschuiven bij de onderhandelingen voor het klimaatakkoord, zijn pessimistisch over de voortgang.
"Concrete maatregelen zijn vaker niet dan wel in zicht", verzucht Annie van de Pas van Natuur en Milieufederaties tijdens een persconferentie van de verschillende milieuorganisaties vanmiddag. "Daarom luiden wij vandaag de noodklok."
Twijfel
Nog steeds is volgens de onderhandelende milieuclubs onduidelijk waar de rekening komt te liggen. Het gevaar bestaat dat die, ondanks waarschuwingen daarvoor van meerdere kanten, toch bij huishoudens belandt.
Ook is aan alle tafels twijfel over hoe partijen aan de gemaakte afspraken kunnen worden gehouden. Eerder schreef minister Wiebes in antwoorden op Kamervragen al dat het Klimaatakkoord niet juridisch bindend is.
CO2-heffing
Een van de hete hangijzers, die aan alle tafels op een of andere manier terugkomt, is de invoer van een CO2-heffing voor vervuilende bedrijven. Het is volgens de milieuclubs onontkoombaar dat bedrijven gaan betalen voor vervuiling.
Onderzoekers van CE Delft concludeerden vorige week al dat de invoering van een CO2-minimumprijs noodzakelijk is voor het halen van de gestelde CO2-verlaging van 49 procent. Maar bedrijven blijven voorlopig mordicus tegen.
Kilometerheffing
Aan de tafel waar gesproken wordt over verkeersmaatregelen is alleen overeenstemming over elektrisch rijden. Ook over kilometerheffing bestaat aan de tafel grote overeenkomst, maar daarover zijn met het kabinet nog geen heldere afspraken te maken.
Maar over extra investeringen voor de fiets en het OV is tot ongenoegen van de milieuclubs niet gesproken en ook over de inzet van biobrandstoffen is nog geen overeenstemming.