Wereldleiders bijeen op klimaattop over broeikasgas: 'Het wordt spannend'
Om de opwarming van de aarde te beperken zijn de komende weken afgevaardigden van bijna alle landen ter wereld bijeen in het Poolse Katowice. Tijdens de internationale klimaatconferentie moeten harde afspraken worden gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.
De nieuwe klimaattop komt drie jaar na de historische conferentie van Parijs, waar landen beloofden maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde te beperken. Die moest onder de 2 graden blijven en het liefst zelfs onder de 1,5 graad.
De stijgende temperaturen hebben volgens wetenschappers grote gevolgen, zoals een stijgende zeespiegel en een toename van extreem weer.
Wereldleiders bijeen
De toezeggingen uit Parijs moeten nu worden uitgewerkt, bijvoorbeeld door vast te leggen hoe landen hun uitstoot meten en voorleggen aan de rest van de wereld. In Katowice staan gesprekken over een zogenoemd 'Rulebook' met dergelijke richtlijnen bovenaan de agenda.
De Nederlandse premier Mark Rutte en andere wereldleiders zijn maandag aanwezig bij de officiële opening van de klimaattop, die tot 14 december duurt. Later gaan onderhandelaars uit de landen sparren over de invulling van het 'Rulebook'.
Ander politiek klimaat
Het politieke klimaat is internationaal echter heel anders dan in 2015, toen Barack Obama nog aan de macht was in de VS. Hij heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Donald Trump, die van plan is zijn land uit het klimaatakkoord van Parijs te halen.
Nederland stuurt een zware delegatie naar de top. Naast Rutte nemen ook ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) deel, evenals staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.
Wonder nodig
De deelnemende landen staan voor een uitdaging. Zo voorspelt de Wereld Meteorologische Organisatie dat de temperaturen deze eeuw met 3 tot 5 graden kunnen stijgen, fors meer dan de doelstelling van 2 graden.
De voorzitter van de top, de Pool Michał Kurtyka, zei eerder dat een 'wonder' nodig is om een succes te maken van de top. Hij voegde toe dat wonderen een 'Poolse specialiteit' zijn.
Nederlandse onderhandelaar: 'Actie ondernemen voordat het te laat is'
"Het wordt tijd om actie te ondernemen voordat de afgesproken maximale temperatuurstijging van 1,5 graden buiten bereik is", zegt Michel den Elzen, die namens Nederland aanschuift bij de klimaattop. Sinds de klimaatconferentie van Parijs in 2015 zijn de emissies alleen nog maar gestegen, zegt Den Elzen tegen RTL Nieuws.
"We zijn het momentum van Parijs kwijt", waarschuwt hij. "Toen gingen de Verenigde Staten en China hand in hand. Daardoor zijn destijds alle landen aangesloten bij het akkoord. We hebben inmiddels de situatie dat de Verenigde Staten onder president Donald Trump is afgehaakt. Europa en China zullen de leiding moeten nemen in de onderhandelingen."
Of dat ook zal gebeuren valt nog te bezien, zegt Den Elzen. "Van Europa verwacht ik dat zeker. Van China valt dat nog af te wachten. Ik hoop dat er heldere, robuuste afspraken worden gemaakt over de reductiedoelen."
Bij de klimaattop in Polen gaan de landen om tafel om afspraken te maken over de uitstoot van CO2. "Het is de bedoeling dat landen hun reductiedoelen periodiek aanscherpen. In Polen zal het er vooral over gaan hoe landen dat gaan doen. Hoe gaan landen rapporteren? Hoe controleren ze elkaar?"
"Ik hoop dat deze top een succes wordt. Dat is de hoop, maar of dat gaat lukken, is de vraag. Het zal spannend worden."