Nieuws

'VS gaat formeel vragen om uitlevering Huawei-cfo'

Door Harm Teunis··Aangepast:
© ANP'VS gaat formeel vragen om uitlevering Huawei-cfo'
RTL

De Verenigde Staten hebben Canada laten weten dat ze officieel gaan vragen om de uitlevering van Huawei-cfo Meng Wanzhou. Meng werd vorige maand in Canada gearresteerd op verdenking van fraude.

Wanneer het verzoek daadwerkelijk komt, is nog onduidelijk. Het verzoek is alleen aangekondigd. Dat heeft de Canadese ambassadeur in de VS, David MacNaughton, tegen de Canadese krant The Globe and Mail gezegd.

De VS heeft nog tot 30 januari om het officieel te maken. Om dat te doen, moet het papierwerk binnen 60 dagen na de arrestatie zijn ingediend. Dan moet een Canadese rechter nog een beslissen of er voldoende bewijs is om uitlevering te rechtvaardigen. Daarna moet er nog een formele opdracht komen van de Canadese minister van Justitie.

Schending handelsembargo

Meng werd op 1 december in Vancouver gearresteerd, omdat Huawei het Amerikaanse handelsembargo met Iran zou hebben geschonden. 

De cfo ontkent en wil haar onschuld bewijzen. Ze is op borgtocht vrij, maar staat wel onder huisarrest. Op 6 februari moet ze voor de rechter in Vancouver verschijnen en hoort ze hoe de rechtszaak verder verloopt. 

Handelsoorlog en spionage

De arrestatie van Meng bemoeilijkt de relatie tussen China en de VS, die toch al niet soepel was. Tegelijkertijd kan die niet echt los worden gezien van de handelsoorlog tussen de twee landen.

Daarnaast ligt het techbedrijf internationaal onder vuur, omdat overheden en bedrijven bang zijn dat de Chinese overheid het bedrijf dwingt tot spionage via netwerkapparatuur die het levert.

Bewijs daarvoor is nog nooit geleverd, toch twijfelen overheden of het verstandig is of netwerkapparatuur van buitenlandse leveranciers te gebruiken voor 4G en 5G-verbindingen die zo’n belangrijk onderdeel zijn van de infrastructuur.

Huawei-oprichter: mijn bedrijf zal nooit spioneren voor China
Lees ook

Huawei-oprichter: mijn bedrijf zal nooit spioneren voor China

China niet blij

Kort na de arrestatie van Meng, reageerde China fanatiek en veroordeelde het de arrestatie. De diplomatieke spanningen tussen Canada en China liepen direct fors op. Omdat Canada Meng arresteerde op verzoek van de VS, is het land eigenlijk in een spervuur tussen China en de VS beland.

Een paar dagen na de arrestatie van Meng, arresteerde China twee Canadese zakenmannen. Een andere Canadese man werd in januari in een hoger beroep veroordeeld tot de doodstraf, wegens het smokkelen van drugs.

Academici vragen om vrijlating

Ondertussen komen meer dan honderd wetenschappers en oud-diplomaten uit twintig landen op voor de gearresteerde zakenlui. In een brief vragen zij de Chinese president Xi Jinping om de vrijlating van de mannen, schrijft The Globe and Mail.

De arrestatie geeft mensen het gevoel dat het riskant is om in contact te treden met China en ideeën met het land uit te wisselen. De arrestatie zou volgens hen leiden tot groot wantrouwen, waar zowel China als de rest van de wereld last van ondervindt.

Uitleveringsverdrag

In een reactie op het nieuws dat de VS het uitleveringsverzoek formeel in gaat dienen, zegt China dat de arrestatie van Meng in strijd is met het uitleveringsverdrag tussen de VS en Canada.

China vraagt daarbij opnieuw om de vrijlating van Meng. Daarnaast zou ieder redelijk mens concluderen dat Canada een fout heeft maakte met de arrestatie, zegt Hua Chunying, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees meer over
HuaweiEconomieHandelsoorlogCanadaVerenigde StatenChina