Onterecht geweigerd

Bijna de helft van huisartsen kent regels over weigeren patiënten niet goed

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Bijna de helft van huisartsen kent regels over weigeren patiënten niet goed
RTL

Iedereen is vrij in de keuze voor een nieuwe huisarts. Toch worden patiënten regelmatig onterecht geweigerd bij hun inschrijvingsverzoek. Dat komt omdat vier op de tien huisartsen niet volledig op de hoogte zijn van de regels over het weigeren van patiënten.

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder hield een enquête onder 240 huisartsen, en zag dat 44 procent van de ondervraagden niet precies weet wat er wel en niet is toegestaan op het gebied van overstappende patiënten. Een kleiner percentage (18 procent) geeft aan weleens patiënten te weigeren op basis van redenen die niet in lijn zijn met de regels. 

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is het bijzonder vervelend voor patiënten als dit gebeurt. "De keuze voor een huisarts maak je op basis van vertrouwen in goede zorg. Als je dan geweigerd wordt, is dat voor sommige mensen frustrerend." 

Een huisarts mag alleen iemand weigeren in de volgende situaties:

  • De praktijk zit vol
  • De patiënt heeft een reisafstand langer dan vijftien minuten tot de praktijk
  • Er is een verschil in visie op zorg tussen de patiënt en de huisarts (bijvoorbeeld bij abortus)

In alle andere situaties is de huisarts in overtreding.

Een patiënt mag niet geweigerd worden omdat huisartsen onderling afspraken hebben in het aannemen of verdelen van patiënten binnen een bepaalde regio. Ook is het niet toegestaan om patiënten te weigeren die een in de buurt gevestigde huisarts verlaten. Toch geeft bijna 20 procent van de ondervraagde huisartsen aan op basis van deze redenen de deur soms gesloten te houden.

"Het onterecht weigeren gebeurt niet per se opzettelijk", meldt de LHV. "Omdat niet alle huisartsen de regels op de letter kennen, kan het gebeuren dat patiënten ten onrechte worden afgewezen."

Brochures

Daarom hameren de Patiëntenfederatie en de LHV op brochures die zijn opgesteld voor zowel de huisarts als de patiënt. Daarin staan de regels voor beide partijen op een rijtje, zodat ook de patiënt weet wat haar rechten zijn.

"Helaas krijgt niet iedereen te horen waarom hij of zij wordt afgewezen door een huisarts", stelt de Patiëntenfederatie. "Dat zou beter moeten."

Te weinig huisartsen willen eigen praktijk: 'Risico dat patiënt geen arts vindt'
Lees ook

Te weinig huisartsen willen eigen praktijk: 'Risico dat patiënt geen arts vindt'

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktPatiëntenfederatie NPCF