Jeukrups

Huilen, krabben en zelfs overgeven: heel Nederland zit onder de eikenprocessievlekken (fotoserie)

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen foto.Huilen, krabben en zelfs overgeven: heel Nederland zit onder de eikenprocessievlekken (fotoserie)
RTL

"Het is bij ons thuis niet te doen", reageert Didi Laarman op onze oproep op Facebook over de eikenprocessierups. "Ik heb zo hard gekrabd dat er blauwe plekken ontstaan. Mijn man heeft al twee weken hoestbuien en geeft over en ik heb een huilende zoon van 7 omdat zijn huid zo'n pijn doet. Er staan bomen vol nesten rond mijn huis."

Ze is niet de enige. Koorts, uitslag en natuurlijk bergen met jeuk. Zalfjes en medicijnen om de gevolgen van de eikenprocessierups tegen te gaan, zijn niet aan te slepen. "Ik ben er zelfs met de schuurspons overheen gegaan", reageert Shanna.

Ook baby Jady zit onder de vlekken.© Eigen foto.
Ook baby Jady zit onder de vlekken.

De reacties en de foto's geven het probleem met die verschrikkelijke rups feilloos weer: het is een drama. "Overal bulten", "Een opgezette keel", "Iedereen koorts." Het zijn reacties die meer dan eens terugkeerden. 

Bestrijding

Er moet ingegrepen worden, vinden velen. Didi Laarman wil dat er iets aan gedaan wordt. "De gemeente haalt alleen tot vier meter hoog weg, voor voetgangers en fietsers. Maar voor ons als bewoners is het jammer maar helaas." Ook artsen vragen nu om maatregelen. "Het zou heel goed zijn als gemeenten verplicht worden de rupsen te bestrijden", zegt milieuarts Henk Jans.

De overheid wil een kenniscentrum openen over de rups. Meerdere mensen hebben last van benauwdheid, luchtweginfecties, extreme jeuk en zere ogen en belanden soms zelfs op de huisartsenpost of in het ziekenhuis. 

© RTL Nieuws

Dat de rups zijn weerslag heeft op het dagelijkse leven van veel mensen, blijkt wel uit de foto's die jullie stuurden. Blijf vooral bij ze uit de buurt, hoe moeilijk dat ook soms is.

Enkele inzendingen op een rij:

Harrie heeft het deze dagen zwaar.© Eigen foto.
Harrie heeft het deze dagen zwaar.
De buik van Fiona.© Eigen foto
De buik van Fiona.
De arm van Sybryn is ook flink toegetakeld.© Eigen foto
De arm van Sybryn is ook flink toegetakeld.
Een ook de arm van Rosita is rood.© Eigen foto
Een ook de arm van Rosita is rood.
Soms worden de bultjes blaasjes, bij Marloes bijvoorbeeld.© Eigen foto
Soms worden de bultjes blaasjes, bij Marloes bijvoorbeeld.
Ze heeft alles al geprobeerd, maar de jeuk gaat niet weg.
Lees meer over
EikenprocessierupsLink in bioNederland