6 tips

Vieze lucht in je omgeving? 'Ga niet langs de weg hardlopen'

Door Wouter van Dijke en Jasper Bunskoek··Aangepast:
© ANPVieze lucht in je omgeving? 'Ga niet langs de weg hardlopen'
RTL

Vieze lucht en herrie maken de Randstad tot een van de meest ongezonde regio's van Europa. Experts adviseren niet te gaan wonen op de meest vervuilde plaatsen. Woon je er al en wil je niet verhuizen? Zes tips van experts om toch zo gezond mogelijk te leven.

1. Last van herrie? Neem driedubbel glas

Omgevingsgeluid van verkeer, industrie en luchtvaart kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt er stressklachten en hart- en vaatziekten van krijgen. Woon je pal langs een spoorlijn, bij een vliegveld of een hele drukke weg, dan kan het lonen om driedubbel glas in je ramen te zetten. Het is volgens hoogleraar Lex Burdorf van het Erasmus Medisch Centrum geen goedkope oplossing, maar het kan je wel veel klachten besparen.

Randstad bij vuilste gebieden Europa: 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden'
Lees ook

Randstad bij vuilste gebieden Europa: 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden'

2. Sporten langs de snelweg is zinloos

Sporten is gezond, maar bij een hardlooprondje pal langs de snelweg kun je je afvragen of dat nog opgaat. Volgens Burdorf adem je zo ongemerkt een hele reeks sigaretten in. "Ga dus niet fietsen of hardlopen bij hele drukke wegen, maar kies voor rustigere paden."

3. Mijd school en kinderopvang bij snelwegen

Als je niet zou sporten langs snelwegen, waarom zou je er dan wel je kinderen naar school brengen? Volgens hoogleraar Onno van Schayck van de Universiteit Maastricht kun je als ouder - als je de keus hebt - je kind beter weghouden van scholen en kinderdagverblijven die dichtbij de snelweg liggen. Vieze lucht is namelijk niet eenvoudig buiten de muren van een gebouw te houden. 

© ANP

4 Stop met de open haard

Een open haard in huis. Voor veel mensen een verfraaiing van de woning. Maar professor Van Schayck gruwelt van brandende open haarden. "Het zijn vreselijke vervuilers. Dus gebruik ze bij voorkeur niet. En zeker geen allesbrander, waar bijvoorbeeld plastic in verbrand wordt."

5. Gooi als het kan de diesel de deur uit

Als het even kan, rijd dan geen dieselauto, stelt Van Schayck. De uitstoot van dieselauto's is groter dan die van voertuigen die op benzine of lpg rijden. "Nog beter is om elektrisch te rijden. En doe vooral ook tweetaktbrommertjes de deur uit. Die zijn enorm vervuilend."

6. Check de kaart van Luchtmeetnet

Vieze lucht kun je niet altijd ruiken of zien. Waar je dat wel kunt zien, is op de kaart van luchtmeetnet. Een initiatief van onder meer het ministerie en het RIVM. Hoogleraar Burdorf: "Je kunt de luchtkwaliteit voor dit moment, morgen en overmorgen bekijken. Zo kun je beter plannen wanneer je de deur uit gaat." Luchtmeetnet heeft ook een app.

Lees meer over
RIVMGezondheidLuchtvervuiling