Actieplan in de maak

Kamerleden: harde normen om geluid en luchtvervuiling terug te dringen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKamerleden: harde normen om geluid en luchtvervuiling terug te dringen
RTL

De gezondheidsrisico's van vieze lucht en geluid vragen om harde normen en toezeggingen. Dat eisen de Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Jan Paternotte (D66). Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat zegt dit najaar nog met een plan te komen.

Experts luiden de noodklok over de huidige gezondheidsrisico's door luchtvervuiling en geluid in met name de Randstad en rondom Schiphol. Deze milieufactoren zorgen jaarlijks voor 10.000 tot 15.000 doden, stellen zij.

Randstad bij vuilste gebieden Europa: 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden'
Lees ook

Randstad bij vuilste gebieden Europa: 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden'

'Groei Schiphol onverantwoord'

Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte vraagt vooral de situatie rondom de grootste luchthaven van het land om extra aandacht. "Vieze lucht maakt tienduizenden mensen ziek. Hoogste tijd voor minister Van Nieuwenhuizen om een actieplan op te leveren voor het aanpakken van fijnstof uit de luchtvaart." 

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vindt net als Paternotte dat er harde normen moeten komen, waar ook het kabinet zich vervolgens aan gaat houden. "Minister moet met harde normen komen om de vervuiling terug te dringen. De door deze VVD-minister gewenste groei van Schiphol is onverantwoord en niet uit te leggen."

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. © ANP
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Actieplan

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhuizen (D66), verantwoordelijk voor de luchtkwaliteit, is het met de Kamerleden eens dat aanpak gewenst is. "Gezonde lucht is een recht voor iedereen en in het belang van iedereen. We weten allemaal dat de luchtkwaliteit in grote steden anders is dan op de Wadden, maar het is wel mijn ambitie om dat een stuk dichter bij elkaar te brengen."

Van Veldhoven wil daarom dit najaar nog met een actieplan komen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarin moeten onder meer concrete maatregelen staan die al op korte termijn effect hebben op de gezondheid. "Je kunt bijvoorbeeld een kruispunt verbeteren, waardoor er geen file meer staat. Daardoor kan het verkeer beter doorstromen. En dat blijkt al heel veel te helpen."

Ook de luchtvaart zal volgens de staatssecretaris een duit in het zakje doen. "Denk aan bijvoorbeeld het gebruik van biokerosine en ook elektrisch taxiën op de luchthaven zelf."

Lees meer over
Stientje van VeldhovenJan PaternotteCora van NieuwenhuizenMinisterie van Infrastructuur en WaterstaatD66GroenLinksLuchtvervuilingSchiphol