#NoFutureNoChildren

Vrouwen in geboortestaking om klimaat: 'Ik wil geen kind in onveilige wereld'

Door Anneloes Prins··Aangepast:
© Twitter/Emma LimVrouwen in geboortestaking om klimaat: 'Ik wil geen kind in onveilige wereld'
RTL

Een 18-jarige Canadese studente zegt geen kinderen te nemen, totdat de overheid serieuze stappen neemt om klimaatverandering tegen te gaan. Eerder maakte een Nederlandse vrouw een soortgelijk gebaar. Katinka Simonse (40) liet zich steriliseren als 'ultiem statement om bevolkingsgroei en klimaatverandering tegen te gaan'.

"Ik wilde altijd, altijd moeder worden, voor zolang ik me kan herinneren", vertelt de 18-jarige Emma Lim, student aan de McGill Universiteit in Montreal, aan Insider. "Maar ik wil geen kind op de wereld zetten in een wereld waar het niet veilig zal zijn. Ik wil graag dat de overheid met een plan komt om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden." 

De Nederlandse kunstenares Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, liet zich zes jaar geleden om vergelijkbare redenen steriliseren in haar documentaire Save our Children. Haar documentaire focuste zich op het dreigende fosfaattekort, wat samen met klimaatverandering een groot effect heeft op de voedselvoorziening. "Het is allebei desastreus en allebei tegelijk aan de hand. Op korte termijn kunnen we geen voedsel meer produceren voor alle mensen die nu op deze aardbol leven. De enige manier om dat probleem te verkleinen is een kleinere bevolking, maar in de praktijk zijn er juist steeds meer mensen."

'Kwestie van overleven'

Het initiatief #NoFutureNoChildren van de 18-jarige Lim, is nog maar net gelanceerd, maar nu al hebben honderden mensen zich bij haar aangesloten. "Ik ben ermee gestart omdat ik andere mensen wilde laten begrijpen dat er in mijn generatie niet getwijfeld wordt aan de gevaren van het klimaat. Het is iets dat iedereen voelt, terwijl het voor de generatie van mijn ouders of grootouders vaak een kwestie van opinie is en niet van overleven."

Katinka Simonse liet zich steriliseren tegen de bevolkingsgroei.© Bente Maria Hilkens
Katinka Simonse liet zich steriliseren tegen de bevolkingsgroei.

Klimaatverandering

Volgens Simonse is het als tiener natuurlijk makkelijker om te roepen dat je geen kinderen neemt. "Maar ze hebben wel gelijk. Kinderen die nu geboren worden, krijgen hiermee te maken. Het kan direct gevolgen hebben in de vorm van je eigen kind niet kunnen voeden, maar ook dat er onrust ontstaat in de wereld. Als er onrust is, merken we dat hier natuurlijk ook."

Steriliseren zou ze overigens niemand aanraden. "Het is een hele nare operatie, al die poespas aan je lichaam terwijl je gezond bent. Je kunt natuurlijk ook geen kinderen krijgen zonder je te laten steriliseren."

Simonse liet zich steriliseren, maar zou dat verder niemand aanraden.© Screenshot Save our Children
Simonse liet zich steriliseren, maar zou dat verder niemand aanraden.

Prins Harry

Volgens haar wordt de beweging van mensen die zeggen minder of geen kinderen te willen vanwege klimaatverandering, groter. Als voorbeeld noemt ze de Britse prins Harry, die kortgeleden nog zei dat hij niet meer dan twee kinderen wilde om de natuur te behouden en door te geven aan de volgende generatie.

"De Canadese studente is ook niet de eerste, want in Groot-Brittannië zijn er ook vrouwen die zeggen vanwege klimaatverandering geen kinderen te nemen. Aan dit soort uitspraken en mensen merk je dat het een gedeeld verhaal is, dat het een beetje binnen komt."

Legitiem

"Het lijkt nu een extreme", vervolgt ze, "maar ik denk dat je dit de komende vijf jaar steeds vaker gaat horen. Als je een kind krijgt, wil je het beste voor hem of haar. Als het vooruitzicht dan is dat je je kind niet voldoende kan voeden of veiligheid kan bieden, is dat een legitieme reden om kinderen niet geboren te laten worden."

Volgens haar tonen mensen zoals Lim, die hun kind willen beschermen tegen klimaatverandering, ontzettend veel kracht en liefde. "Dit zijn in potentie de beste moeders. Het is de uiterste vorm van zorgzaamheid."

Lees meer over
KlimaatveranderingKindStudentenCanada