Appeltjesgroen huis van Ineke moet overgeverfd, rechter geeft buurt gelijk
De gemeente Den Helder mag de 82-jarige Ineke van Amersfoort dwingen om haar appeltjesgroene huis een andere kleur te verven. De kleur van het huis is nu te fel. Dat heeft de rechter vandaag bepaald.
Een droevige dag voor Ineke van Amersfoort. De vrouw moet haar huis in de Plutostraat in Den Helder een andere kleur geven. Ineke schilderde haar huis negen jaar geleden appeltjesgroen. Dit tot ongenoegen van veel buren die de kleur lelijk en storend vinden en met een klacht naar de gemeente stapten.
De gemeente oordeelde toen al dat de kleur eraf moest omdat het groen te fel zou zijn en daarmee te veel afwijkt van de omgeving. Ze moest haar huis binnen een jaar een andere kleur geven, maar weigerde dat. De kleur werd uiteindelijk tóch gedoogd door de gemeente, dit tot ergernis van sommige buren.
Buitensporig afwijkend
Toen Ineke, die al ruim 40 jaar in het huis woont, begin dit jaar voor de derde keer de felgroene kleur op haar huis liet verven, stapten de buurtbewoners weer naar de gemeente. Een speciale commissie oordeelde dat de kleur te fel was. Vervolgens stapte Ineke zelf naar de rechter om een einde te maken aan de discussie.
De rechter geeft haar nu geen gelijk en vindt, na een persoonlijk bezoekje aan het huis, dat de gevelkleur van het gebouw buitensporig afwijkt van de omgeving. De gemeente mag haar dan ook opdragen om de woning in een andere kleur te schilderen. "Dat de gemeente haar in 2008 wel toestond om haar huis groen te schilderen, maakt dit niet anders", is te lezen in de uitspraak. "Toen ging het namelijk om een andere, minder felle tint groen."
Cuba
Ineke komt veel in Cuba. Daar zijn groene huizen heel normaal. Eerder verfde ze haar huisal roze. "Het is toch veel vrolijker dan dat wit. Ik heb het onlangs weer laten verven. Maar toen de schilder nog geen uur bezig was, stond er al een buurvrouw te klagen."
Een blauw of groen huis: mag dat?
André de la Porte van Vereniging Eigen Huis: "In principe ben je in ons land vrij om je huis de kleur te geven die je zelf wilt." Maar er zijn een paar uitzonderingen, vertelt hij. "Bijvoorbeeld als je huis een Rijks-of gemeentemonument is. Dan ben je niet vrij om je huis alle kleuren te geven die je wilt. Dat geldt ook voor beschermde stads-of dorpsgezichten. Als je in zo'n huis woont, weet je wel dat je niet zomaar alles op de muren kunt verven wat je wilt."
Tenslotte kan het zo zijn dat de gemeente regels voor een bepaalde wijken heeft opgesteld. "Het college van burgemeester en wethouders kan voor een bepaalde wijk speciale regels opstellen. Dat wordt dan in een gemeenteraad besloten. Bijvoorbeeld dat de dakpannen rood moeten zijn of alleen pastelkleuren toegestaan zijn. Als de gemeente zo'n besluit heeft genomen, moeten huiseigenaren zich daar aan houden."