Isamitische school

Advocaten Haga Lyceum: Staat moet gaan betalen voor 20 nieuwe docenten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAdvocaten Haga Lyceum: Staat moet gaan betalen voor 20 nieuwe docenten
RTL

Als er op de korte termijn geen aanvullende bekostiging wordt overgemaakt door de Staat, dan kan het Cornelius Haga Lyceum ernstige schade ondervinden. Door de verdubbeling van het aantal leerlingen zijn begin dit jaar twintig extra docenten aangetrokken. Zij moeten van dat extra geld betaald worden.

Als dat extra geld niet wordt overmaakt, dan handelt de Staat onrechtmatig. Dat zeiden de advocaten van de islamitische school voor voortgezet onderwijs vandaag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Den Haag.

Zes maanden de tijd

Zij wijzen erop dat DUO, de uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs, eind september telefonisch heeft toegezegd dat op 23 oktober de eerste betaling zou worden overgemaakt. Daarna heeft het departement laten weten dat Arie Slob, minister voor Basis-en Voortgezet Onderwijs en Media, zes maanden de tijd heeft om te besluiten over de betalingen.

Uniek besluit: bestuur omstreden Haga Lyceum moet binnen maand opstappen
Lees ook

Uniek besluit: bestuur omstreden Haga Lyceum moet binnen maand opstappen

Het Haga Lyceum is verwikkeld in meerdere procedures met de minister en onderwijsinspectie. De inspectie stelt onder meer dat het burgerschapsonderwijs onvoldoende is en dat het bestuur zich schuldig maakt aan zelfverrijking en financieel wanbeheer. Slob dwingt de school om het bestuur voor half oktober te vervangen, anders stopt hij de financiering helemaal.

Interim-bestuurder

De school vecht die aanwijzing aan. Maar directeur-bestuurder Söner Atasoy heeft de minister inmiddels al wel een voordracht gedaan voor een interim-bestuurder, bevestigde hij vandaag.

Het Haga raakte begin dit jaar in opspraak door een waarschuwing van de terrorismebestrijder NCTV en de inlichtingendienst AIVD dat medewerkers van het Haga de strenge salafistische geloofsleer binnen en buiten de school propageren. Toezichthouder CTIVD komt binnenkort met een rapport over de kwestie.

Lees meer over
Middelbare schoolNederlandAmsterdam