Uniek besluit: bestuur omstreden Haga Lyceum moet binnen maand opstappen
Een uniek besluit van minister Arie Slob: het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Gebeurt dat niet, dan gaat de geldkraan dicht voor de omstreden Amsterdamse school. Het schoolbestuur noemt het besluit 'te gek voor woorden' en gaat bezwaar maken.
Minister Slob grijpt in op het Haga Lyceum omdat het bestuur volgens de onderwijsinspectie de school en de leerlingen schade toebrengt. Het schoolbestuur zou onder meer optrekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren.
Zelfverrijking
De waarden van de democratie en de rechtsstaat worden de leerlingen niet bijgebracht, is één van de conclusies. Het bestuur heeft zich verder schuldig gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling en financieel wanbeheer gevoerd. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het bestuur zijn leven betert.
Heel nieuw bestuur
Daarom zet het kabinet een uniek middel in: het schoolbestuur moet plaatsmaken voor een interim-bestuurder, zegt Slob. De minister wil dan wel groen licht geven voor die nieuwe bestuurder, die zijn sporen in het onderwijs moet hebben verdiend. Die moet later een heel nieuw bestuur installeren.
Het schoolbestuur heeft de tijd gekregen om zijn leven te beteren en de aangekondigde maatregel af te wenden, zegt Slob. Het Haga heeft zich verweerd, maar die reactie heeft volgens de minister 'geen nieuwe feiten opgeleverd'. Hij houdt 'grote zorgen' over de school.
'Ontzettend onprofessioneel'
Söner Atasoy, directeur-bestuurder van het Haga Lyceum, vindt 'het te gek voor woorden' wat er gebeurt. "Ik vind het ontzettend onprofessioneel dat de media het eerder weten dan het bestuur. Dit is te gek voor woorden."
Wat de school gaat doen? Het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum is niet van plan op te stappen. "We gaan bezwaar maken", zegt advocaat Wouter Pors van de islamitische middelbare school.
'Gewoon open blijven'
Volgens politiek verslaggever Floor Bremer zet de minister een uniek middel in. "Dit is het meest verregaande middel. Maar in de praktijk betekent dit, dat als de school dit besluit gaat aanvechten bij de rechter, de school gewoon open mag blijven totdat de rechter een besluit heeft genomen."
Wat betekent dit?
Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht: "Er is een aantal keren met een aanwijzing gedreigd, maar het is nog nooit voorgekomen. Het is uniek."
Hij vervolgt: "Dit is een besluit dat je bij de bestuursrechter kunt aanvechten. De school kan dan eerst vragen om het besluit te schorsen. Dan moeten ze een voorlopige voorziening aanvragen. De rechter zal de zaak wel schorsen omdat het ingewikkelder is dan het ministerie doet voorkomen. Dan moet het ministerie gewoon blijven doorbetalen totdat de meervoudige kamer erover heeft beslist."
Zoontjens vervolgt: "Ik neem aan, het schoolbestuur kennende, dat ze op geen enkele manier willen meegaan in wat de minister zegt. Ze hebben ook wel een punt, want is behoorlijk moeilijk om deze aanwijzing te beargumenteren met het rapport van de Onderwijsinspectie. De school heeft dus best wel wat om aan te vechten. Daardoor kan het nog wel minimaal een jaar duren voor de rechter uitspraak doet."