Onderzoek Belastingdienst

Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis 'journalist van het jaar' voor onthullingen toeslagenaffaire

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsPieter Klein en Jan Kleinnijenhuis 'journalist van het jaar' voor onthullingen toeslagenaffaire
RTL

Journalisten Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) zijn verkozen tot journalist van het jaar 2019. Vakblad Villamedia reikt de prijs jaarlijks uit. Klein en Kleinnijenhuis krijgen hem voor hun diepgravende onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

Het duo legde onder andere bloot hoe de Belastingdienst ouders jarenlang ten onrechte bestempelde als fraudeurs. Toeslagen werden stopgezet en teruggevorderd. Na onderzoek bleek dat de Belastingdienst in strijd met de regelgeving de tweede nationaliteit van mensen standaard in beeld bracht. 

Boevenstreken van de Belastingdienst: de toeslagenaffaire in vogelvlucht
Lees ook

Boevenstreken van de Belastingdienst: de toeslagenaffaire in vogelvlucht

Bij het toedekken van de affaire hield de Belastingdienst structureel informatie achter in rechtszaken tegen gedupeerde ouders en misleidde staatssecretaris Menno Snel de Tweede Kamer. Nog steeds is niet zeker of honderden, duizenden dan wel tienduizenden gezinnen gedupeerd zijn.

Samen met collega-journalist Jan Kleinnijenhuis dook hij in het dossier.

'Grote maatschappelijke impact'

Het onderzoek van Klein en Kleinnijenhuis heeft een grote maatschappelijke misstand blootgelegd. Volgens de jury verdienen ze de prijs vooral door de manier waarop ze te werk zijn gegaan: 'vasthoudend, met open vizier, op zoek naar de feiten en met de juiste balans tussen feitelijke verslaggeving en het uiting geven aan emoties en verbazing in columns van Pieter Klein.'

Zelf zegt Klein hierover: "Als er voor mij één drijfveer is geweest, dan is dat waarheidsvinding in combinatie met recht doen aan de geschonden belangen van onschuldige burgers."

Lees meer over
Pieter KleinBelastingdienstJournalistiekLink in bio