Onderkoeld, maar levend

Urker schipper redt 20 migranten en baby uit het Kanaal: 'Je zag de wanhoop'

Door Laura Veneman··Aangepast:
© Tiemen WezelmanUrker schipper redt 20 migranten en baby uit het Kanaal: 'Je zag de wanhoop'
RTL

Schipper Tiemen Wezelman (40) haalde vannacht 21 mensen onder wie een baby van zes weken uit het Kanaal. Ze waren onderweg naar Engeland op een piepklein bootje. "Ik zag de wanhoop in hun ogen. Als we een halfuur later waren geweest, was het bootje gezonken", zegt Wezelman tegen RTL Nieuws.

Wezelman was met zijn viskotter Z182 Hennie en vijf bemanningsleden onderweg naar Oostende om hun visvangst te lossen.

Ter hoogte van het Franse Duinkerke werd hij opgeroepen door de Franse kustwacht. "Er waren ongeveer 21 mensen in nood en wij waren het meest dichtbij, dus we zijn eropaf gegaan." 

Hier werden de mensen gered:

Tiemen was op de terugweg naar Oostende.© RTL Nieuws
Tiemen was op de terugweg naar Oostende.

Er waren veel ondiepe delen in de zee en de schipper moest zijn best doen om niet vast te raken met zijn kotter. "Het was ook heel donker, dus we zagen praktisch niks." Tot één van de bemanningsleden een lichtje zag. De mensen op het bootje gebruikten de flitsfunctie van hun telefoons om zichtbaar te worden.

"Toen we dichterbij kwamen, begon iedereen op het bootje te huilen van blijdschap." Wezelman zag een moeder met een baby, twee peuters van hooguit een jaar of twee en een jongen met een gebroken been.

Op het piepkleine bootje zaten 18 volwassenen, twee peuters en een baby.

"Ik zag de wanhoop in hun ogen", vertelt hij. "Normaal zie je hier items over op het nieuws, dan ben je het daarna vrij snel weer vergeten. Nu zag ik met eigen ogen de wanhoop op de gezichten. Ik zag de moeder met haar baby huilen, dan kijk je er ineens heel anders tegenaan."

Het bootje waarmee de migranten de oversteek waagden had het volgens Wezelman nooit gehaald. Ze moesten nog zeker 64 kilometer en alle opvarenden waren nu al onderkoeld.

Extreme stroming

"Het bootje stond ook al halfvol water. Je kunt je niet voorstellen dat ze met zo'n bootje naar Engeland wilden." De stroming was vannacht ook extreem volgens Wezelman. "Het was springtij, daar kun je niets tegen beginnen."

De baby is zes weken oud.© Tiemen Wezelman
De baby is zes weken oud.

Samen met zijn bemanningsleden hielp hij de migranten aan boord. Ze gaven hen dekens, eten en water. Na ongeveer een halfuur was de reddingsbrigade bij de kotter en namen zij de opvarenden over.

'Trillen op mijn benen'

Wezelman en zijn bemanning waren weer alleen op de kotter. "Ik stond te trillen op mijn benen van de adrenaline. Dit was best wel een heftige situatie." Vanochtend kreeg hij nog een update van de Franse reddingsbrigade. Alle migranten leefden nog.

Lees meer over
VluchtelingenMigratieUrkBelgiëFrankrijkGroot-Brittannië