D66 in manifest: drugs niet verbieden, wel reguleren
D66 zou graag zien dat we in de toekomst de drugsmarkt reguleren, in plaats van verbieden. Dat staat in een manifest dat de partij samen met verslavingszorgverlener Jellinek en onderzoeker Ton Nabben opstelde.
De strijd tegen drugs is op een doodlopende weg beland, vindt D66. "Mensen gebruiken drugs. Verdrag of geen verdrag. Wet of geen wet. Wereldwijd wordt jaarlijks 100 miljard dollar uitgegeven aan de bestrijding van drugsgebruik en drugshandel. Zonder resultaat, want de drugsmisdaad blijft groeien en zich verder vertakken."
Staatscommissie benoemen
Volgens het manifest gaat het er niet om wie voor drugs is en wie tegen. "Dit gaat over doen wat werkt." Het idee is om een staatscommissie te benoemen die uiteindelijk voorstellen moet doen om het drugsbeleid te hervormen.
Het doel: "De gezondheidsrisico’s van drugs zo laag mogelijk houden en de gezondheid, veiligheid en welzijn van onze samenleving als geheel zo goed mogelijk waarborgen."
Ideeën
In het manifest staan verschillende ideeën om controle te krijgen op de drugsmarkt. Je ziet ze hieronder:
- Laat het streven om via repressie naar een drugsvrije wereld te komen, varen. Het is een heilloze weg.
- Kies voor een gereguleerde drugsmarkt. Niet te verwarren met een vrije drugsmarkt. Maak in de aanpak en fasering onderscheid naar de schadelijkheid van drugs. Leer van de wietexperimenten en bouw hierop verder. Een overheid die de regie neemt op een controversiële markt verdient lof.
- Beperk de schade door mensen die drugs gebruiken niet te stigmatiseren en te criminaliseren, maar door de toegankelijkheid en kwaliteit van voorlichting en hulpverlening te vergroten en te verbeteren en heb daarbij vooral oog voor jongeren en andere kwetsbare personen.
- Werk internationaal samen. Voor een realistisch drugsbeleid moeten we ook over de grenzen heen kijken.
Het manifest is ondertekend door meerdere onderzoekers en bekende Nederlanders. Onder anderen Pepijn Lanen (Jeugd van Tegenwoordig), Frits Bolkestein (VVD), Filemon Wesselink (presentator), Sidney Smeets (strafrechtadvocaat), Saskia Noort (schrijfster), Hedy d'Ancona (ex-minister) ondertekenden het manifest.