Tientallen doden

Eerst een markt, toen een stad, nu de wereld: dit is het coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPEerst een markt, toen een stad, nu de wereld: dit is het coronavirus
RTL

Tientallen doden, ruim 2000 besmettingen, en vooral: een enorme berg paniek. Het coronavirus zorgt voor chaos, vooral in China, waar de ziekte zich manifesteerde. Maar wat is het coronavirus en wat moeten we doen? "Paniek leidt tot veel grotere problemen."

"Ik zie allerlei complottheorieën over het internet gaan. Dat is het domste wat er kan gebeuren", zegt longarts Sander de Hosson. "De rust bewaren, ook in de media, is noodzaak."

SARS

De Hosson legt op Twitter uitgebreid uit wat de ziekte precies inhoudt en wat we mogelijk kunnen verwachten. "Het coronavirus is een RNA virus dat we in Nederland goed kennen: de meeste verkoudheden worden door dit (en door het rhinovirus) veroorzaakt. De laatste twee decennia zien we dat dit virus soms muteert en veel virulenter (ziekmakender) wordt. Bekend is de SARS-epidemie in 2003 in Azië en de MERS-epidemie (wereldwijd) in 2014-2016."

Coronavirus in Nederland? 'De gewone griep is een veel reëler gevaar'
Lees ook

Coronavirus in Nederland? 'De gewone griep is een veel reëler gevaar'

Het virus nestelt zich in dieren. Mensen werden er in eerste instantie niet ziek van, legt De Hosson uit. "Maar door de mutaties wel." En dat begon op een markt in Wuhan, een stad met ruim 10 miljoen inwoners. Inmiddels zijn er ook al besmettingen gemeld vanuit Canada, de VS, Frankrijk en nog enkele andere landen

Koorts en hoesten

De klachten die optreden bij het coronavirus zijn volgens De Hosson onder meer: koorts (98 procent), hoesten (76 procent), spierpijn (44 procent) en benauwdheid (55 procent). Ook hebben patiënten soms last van hoofdpijn en diarree.

Viroloog Ann Vossen over het Corona-virus: "Het gaat mis als het van dieren naar mensen gaat"

Het virus zorgt voor benauwdheid en dat kan gevaarlijk zijn. De Hosson: "Benauwdheid kan bij dit soort virussen in eerste instantie grosso modo op twee manieren ontstaan: bij bronchitis (ontsteking luchtwegen) kan luchtwegvernauwing optreden (vaak: piepen, brommen). Gevreesder is de ontsteking van het longweefsel zelf. Dit noemen we dan pneumonitis. Dat is een ontsteking in de longen zelf."

Het wordt penibel als grote gebieden van de longen worden aangetast. "We zien, vooral op CT-scans, uitgebreide gebieden van matglas ontstaan, tekenen van veel oedeem (vocht)."

Een foto van aangetaste longen:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Mensen die ernstig ziek zijn, worden in het ziekenhuis in sommige gevallen aan de beademing gelegd. Maar dat is dan niet zomaar beademing. "Vaak is er hoge druk nodig om het resterend longweefsel goed open te houden." Er treden ook geregeld complicaties op zoals bacteriële infecties en orgaanfalen. "Antibiotica worden vaak gegeven."

Incubatietijd

Maar wat is de kans dat je besmet raakt, en wat is de incubatietijd? De Hosson geeft aan dat het erop lijkt dat de besmettingskans lager is dan bijvoorbeeld in 2003 bij SARS. Over de incubatietijd zijn nog veel vragen. "Het lijkt tussen de 2 en 14 dagen te liggen." Ook het RIVM stelt dat het erop lijkt dat de kans op besmetting relatief meevalt.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een voorzichtige conclusie van De Hosson: "Een tot nog toe matig besmettelijk virus (meningen verschillen nog), maar wel virulent (ziekmakend, red).  In alle data zien we dat vooral oudere patiënten worden getroffen. Dit zijn nog zeer voorbarige cijfers, maar tonen een eerste trend."

Epidemie

Het virus is (nog) niet in Nederland gesignaleerd, wel werden vrijdag de eerste drie Europese gevallen gemeld in Frankrijk. Het RIVM houdt het scherp in de gaten. De Hosson: "In geval van een epidemie zullen alle ziekenhuizen opschalen. Daar zijn uitgebreide plannen voor aanwezig. Laten we hopen dat het allemaal niet nodig is."

Lees meer over
CoronavirusChina