Coronavirus

Nederlanders nog altijd vast in Wuhan: 'We bekijken het van dag tot dag'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPNederlanders nog altijd vast in Wuhan: 'We bekijken het van dag tot dag'
RTL

Terwijl de eerste landen vanwege het coronavirus hun burgers uit de Chinese stad Wuhan evacueren, zitten nog altijd zeker twintig Nederlanders vast in de stad. Veel willen er weg, maar niet allemaal. "Ik ben niet paniekerig."

Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil bijna alle Nederlanders in de Chinese stad Wuhan daar weg. Van achttien Nederlanders, die vaak ook nog een partner hebben, is bekend dat ze willen vertrekken, zegt Blok. Twintig Nederlanders hebben zich gemeld die in de regio verblijven. Wuhan is het centrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Blok weet nog niet wanneer ze kunnen vertrekken. China moet ook toestemming verlenen. Onder de Nederlanders zijn nog geen ziektegevallen, zegt de minister. Als buitenlandse partners van de Nederlanders in Wuhan ook weg willen, zal Nederland daar volgens hem niet moeilijk over doen.

Minister Blok over de situatie in Wuhan, waar zeker 20 Nederlanders verblijven.

'Eigen risico'

Anouk Eigenraam, correspondent voor FD en BNR, zit nu precies een week in Wuhan. Ze trekt veel op met Volkskrant-collega Leen Vervaeke. "Je wilt niet de hele dag binnen zitten, dus we hebben vandaag een fietstocht gemaakt." De straten zijn nog altijd grotendeels leeg, maar vandaag zag ze al wel wat meer mensen dan de afgelopen dagen.

De Nederlandse Martijn Niesen zit ook in Wuhan, waar de familie van zijn vrouw woont. In tegenstelling tot Anouk blijft hij wel zo veel mogelijk binnen. "In principe mag je naar buiten, maar wel op eigen risico. Hoe minder mensen op straat zijn, hoe veiliger het is voor degenen die echt op straat moeten zijn. Bijvoorbeeld de mensen die de winkels moeten bevoorraden", vertelt Martijn.

Het coronavirus, dit zijn de feiten
Lees ook

Het coronavirus, dit zijn de feiten

Steeds als Anouk naar buiten gaat, wordt haar temperatuur opgemeten. "Bij de ingang van het hotel zit een bewaker, die checkt alles. Wanneer je naar buiten en naar binnen gaat en je temperatuur. Het wordt netjes in een boekje opgeschreven. Ook werd ik vandaag gebeld door de autoriteiten, die benieuwd waren hoe het met mij ging."

Gastvrij en zorgzaam

Zo zijn er veel mensen die zich om Anouk bekommeren. "Ik krijg veel berichtjes van bewoners hier. En pas liepen we langs een restaurant dat eigenlijk gesloten was. We informeerden toch even of we niet wat eten konden afhalen. Toen hebben ze speciaal nog iets voor ons bereid, waar we dan niks voor mochten betalen. Ze zijn hier heel gastvrij en zorgzaam."

Martijn hoeft zelf dank ook geen boodschappen te doen. Vanuit de fabriek waar zijn schoonvader werkte is iemand aangewezen om boodschappen te doen. "De boodschappen worden tot aan de deur bezorgd."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Veel vragen

Wanneer ze Wuhan kan verlaten, weet Anouk nog niet. "Dat bekijken we van dag tot dag. Maar er is nog veel onduidelijk. We wachten af of we geëvacueerd kunnen worden." Ook is het de vraag hoe lang ze eventueel in quarantaine moet. "We horen berichten over één tot twee weken. Dat verschilt."

Martijn heeft de beslissing genomen om in Wuhan te blijven. Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt hij weinig te horen. Hij vindt het veiliger om in zijn appartement te blijven dan in een vliegtuig naar Nederland te stappen. "Als er iets tegen het virus wordt verzonnen, zullen ze dat hier doen. Er zijn zo veel artsen mee bezig. Er hoeft maar eentje een goed idee te krijgen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Geen oorlogsgebied'

Anouk blijft ondanks alles opvallend rustig. "Ik ben niet paniekerig. En laten we wel wezen, ik zit hier niet in een oorlogsgebied." Ook om haar heen merkt ze dat de Chinezen wat gelaten zijn. "Dat is misschien wel typisch Chinees. Dit is natuurlijk een pittig land om te wonen. Het is er of heel heet of heel koud. Of de stroom doet het bij wijze van spreken niet. Kortom: alles kost hier meer moeite. Chinezen zijn er meer aan gewend, dat er dingen anders lopen dan zou moeten. Dat accepteren ze sneller."

Zijn pakketjes uit China nog wel veilig? En helpen die mondkapjes? Hoe verspreidt het virus zich, en wat als je er ziek van wordt? Longarts Sander de Hosson legt het uit.

Extra uitzending: Het coronavirus, jouw vragen beantwoord

De hele wereld praat erover: het coronavirus, maar hoe gevaarlijk is dit virus nou voor jou en mij?

Morgen om 19.50 uur in een extra uitzending op tv, site en app beantwoorden wij samen met onder meer specialisten van het RIVM jouw vragen. Heb jij ook een vraag? Mail hem in tekst of met een liggende video naar oproep@rtl.nl.

Lees meer over
CoronavirusVirusziekteChina