Besmettingsgevaar

Het coronavirus, dit zijn de feiten

Door Jesse van Amerongen··Aangepast:
Het coronavirus, dit zijn de feiten
RTL

Er wordt heel veel beweerd en gesuggereerd over het Chinese coronavirus, officieel '2019-nCoV', maar wat zijn nou precies de feiten? Dit is wat we weten.

Hoeveel gevallen zijn er nu?

De officiële cijfers worden dagelijks bijgehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Het officiële aantal staat op 9.692 bevestigde gevallen. Er zijn 231 doden. Alle bevestigde sterfgevallen vonden plaats in China.

De lokale overheid uit Hubei meldt dat er intussen 171 besmette mensen weer genezen en uit het ziekenhuis ontslagen zijn.

In welke landen is er melding gemaakt van bevestigde gevallen van patiënten met corona?

Volgens het laatste rapport van de WHO is het coronavirus op dit moment in 14 verschillende landen aangetroffen. Het gaat vooral om Aziatische landen zoals Taiwan, Japan, Zuid-Korea en Thailand, maar ook in de Verenigde Staten en Canada is de ziekte opgedoken. In Europa zijn er alleen in Frankrijk en Duitsland enkele besmettingen gemeld (in beide landen vier).

Verreweg de meeste geïnfecteerde mensen zitten in China, namelijk 7711 van de geschatte 12.000. Toch zijn er zeker niet in heel China mensen besmet. De meeste gevallen zitten in de provincie Hubei, waar ook miljoenenstad en epicentrum Wuhan ligt.

Op onderstaande kaart zijn de ziekte- en sterfgevallen per land te zien: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom wordt er veel over dit virus gezegd en geschreven?

Alleen door de gewone griep sterven jaarlijks in Nederland duizenden mensen. Bij corona ligt dat wereldwijd op 170. Waarom dan toch die zorgen? "In de eerste plaats omdat het een nieuw virus betreft waar we nog weinig van weten", zegt Harald Wychgel van het RIVM.

"Uiteraard is de gewone griep een reëler gevaar. Maar van het coronavirus weten we nog weinig. Dat spreekt tot de verbeelding van mensen en media. En in China leidt het tot opmerkelijke taferelen: hele steden worden daar op dit moment afgesloten."

Wat is het Chinese coronavirus en wat zijn de gevaren? Longarts Sander de Hosson volgt de informatie op de voet. Hij kent de gevaren en waarschuwt, ook voor de misvattingen.

Welke maatregelen zijn er getroffen in China?

China heeft verschillende maatregelen genomen om de ziekte in te dammen. Zo zijn verschillende steden helemaal of gedeeltelijk afgesloten, waardoor in totaal bijna 60 miljoen Chinezen geraakt worden.

De vakantieperiode rond Chinees Nieuwjaar is voorlopig verlengd tot 3 februari. Scholen blijven in bepaalde gebieden zeker tot 17 februari gesloten. Ook bedrijven, overheidsorganisaties en toeristische attracties moeten langer dicht blijven.

Welke maatregelen treft Nederland?

Achter de schermen wordt druk gewerkt om eventuele schade voor Nederland zo klein mogelijk te houden. Er is een protocol opgesteld voor wat moet gebeuren als iemand zich met ziekteverschijnselen bij een arts meldt en deze een besmetting met het nieuwe coronavirus vermoedt. Dan wordt de patiënt geïsoleerd terwijl die wordt getest op het virus. Dit is inmiddels bij drie mensen gebeurd in Nederland, maar in alle gevallen bleek het loos alarm.

Ook heeft het RIVM een zogeheten Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar geroepen. Daarin zitten wetenschappers en gespecialiseerde artsen die veel weten over bestrijding van infectieziekten. Zij bespreken op welke manier een eventuele uitbraak moet worden aangepakt en geven advies aan het ministerie voor de aanpak van de bestrijding.

Nederlanders nog altijd vast in Wuhan: 'We bekijken het van dag tot dag'
Lees ook

Nederlanders nog altijd vast in Wuhan: 'We bekijken het van dag tot dag'

Daarnaast onderzoekt Nederland de mogelijkheid om Nederlandse staatsburgers terug te halen uit de provincie Hubei. Het gaat om een kleine groep van zo'n 20 mensen. Deze week kregen ze een brief waarin staat dat ze twee weken in quarantaine zullen moeten als ze de provincie verlaten, en dat de kosten daarvan voor eigen rekening zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen ook het reisadvies voor China aangescherpt. Vanaf vandaag gelden voor heel het land veiligheidsrisico's, maar voor de stad Wuhan en omgeving geldt het advies om er alleen naartoe te gaan als dat noodzakelijk is.

Hoe groot is de kans dat het coronavirus in Nederland opduikt?

Volgens het RIVM is het mogelijk dat het virus naar Nederland komt. "Net zoals in andere landen kan er ook iemand vanuit China naar Nederland komen en hier ziek worden", schrijft het instituut op zijn site.

"De kans dat de ziekte zich vervolgens in Nederland kan verspreiden, is klein. Dat komt omdat het erop lijkt dat het virus niet heel besmettelijk is." Ook wijst het RIVM erop dat tot nu toe buiten China geen verdere verspreiding van het virus is geweest na besmettingen.

Extra uitzending: Het coronavirus, jouw vragen beantwoord

De hele wereld praat erover: het coronavirus. Maar hoe gevaarlijk is dit virus nou voor jou en mij?

Morgen om 19.50 in een extra uitzending op tv, site en app beantwoorden wij samen met onder meer specialisten van het RIVM jouw vragen. Heb jij ook een vraag? Mail hem in tekst of met een liggende video naar oproep@rtl.nl.

Lees meer over
RIVMWHOCoronavirusVirusziekte