Angst voor besmetting

Maatregelen om vogelgriep: in heel Nederland ophokplicht voor pluimvee

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMaatregelen om vogelgriep: in heel Nederland ophokplicht voor pluimvee
RTL

Commerciële pluimveehouders met 250 kippen of meer moeten vanaf middernacht hun dieren binnenhouden in verband met de vogelgriep. Dat heeft het ministerie van Landbouw zojuist laten weten.

De ophokplicht wordt ingesteld om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raken door het virus. Onlangs was er een besmetting bij een hobbylocatie met pluimvee in Bretzfeld in Duitsland.

"Omdat de recente besmetting in Duitsland westelijker is dan eerdere besmettingen is er een kans dat ook in andere delen van West-Europa het virus in lokale wilde watervogelpopulaties aanwezig is", schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

 

Vogelgriep kostte boer Leon duizenden euro's

In 2016 trof de vogelgriep het bedrijf van boer Leon. Hij had kalkoenen, eenden en fazanten, maar ze moesten allemaal geruimd worden.

Over vier weken komen deskundigen die het ministerie informeren over de situatie weer bij elkaar om te kijken of de dreiging voldoende is afgenomen.

"Als de situatie dan is genormaliseerd, bijvoorbeeld omdat er geen nieuwe uitbraken zijn geweest, kan de ophokplicht worden ingetrokken", schrijft het ministerie.

Moet ik me zorgen maken om vogelgriep?
Lees ook

Moet ik me zorgen maken om vogelgriep?

Uitbraken in Oost-Europa

Op 31 december 2019 was er in Oost-Polen een uitbraak van de vogelgriep. Inmiddels zijn er uitbraken geweest in meerdere landen in midden en Oost Europa.

De pluimveesector vroeg toen al om een ophokplicht, maar de minister vond zo'n 'ingrijpende maatregel' destijds niet nodig. Wel beloofde ze dat experts vinger aan de pols zouden houden. Nu in Bretzfeld vogelgriep is geconstateerd, is de kans dat Nederlands pluimvee besmet wordt iets hoger. Vandaar dat de ophokplicht nu wel ingaat.

Lees meer over
Ministerie van Landbouw, Natuur en VoedselkwaliteitVogelgriepPluimveehouderij