Overleg over EU-begroting en herstelplan

Irritatie over opstelling Rutte op EU-top: 'Korzelige sfeer'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPAIrritatie over opstelling Rutte op EU-top: 'Korzelige sfeer'
RTL

De 27 EU-leiders hebben in Brussel in een "wat korzelige sfeer" na dertien uur hun overleg over een herstelplan voor de coronacrisis afgebroken. Dat zei premier Mark Rutte na afloop, waarbij hij aangaf dat dit meestal "niet zo'n goed teken is".

De top wordt zaterdag om 11.00 uur hervat. "Ik hoop dat we dan kunnen doorpakken”, aldus de premier rond middernacht. Volgens Rutte was er "in het algemeen irritatie", hij erkende dat de irritatie van "een enkeling" tegen hem gericht zou kunnen zijn geweest.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Rutte wordt door een aantal van zijn Europese collega's beschouwd als het belangrijkste obstakel voor een akkoord over de meerjarenbegroting en vooral het daaraan gekoppelde voorgestelde herstelfonds van 750 miljard euro.

Nederland ligt dwars

Volgens EU-bronnen ligt Nederland dwars: Rutte eist keiharde voorwaarden, zodat landen die steun ontvangen ook echt hervormingen doorvoeren. Nederland eist dat uitbetalingen uit het herstelfonds moet kunnen worden geblokkeerd als toegezegde economische hervormingen onvoldoende worden doorgevoerd. 

Op de EU-top moeten leiders mondkapjes dragen.
Op de EU-top moeten leiders mondkapjes dragen.

Rutte wil het woord ‘veto’ niet gebruiken. “Het zit ingewikkelder in elkaar", maar zijn positie is wel "eenzamer" op dit punt dan een aantal andere standpunten, waar Nederland niet alleen staat. Zo zijn er meer landen die de omvang van het herstelfonds te groot vinden. Daarnaast pleit een aantal zuinige landen dat er vooral leningen en niet subsidies moeten worden verstrekt aan landen die steun vragen.

'Veel aan het het hoofd'

De leiders spraken lang over problemen die ze hebben met de miljardenplannen. Volgens Rutte hielp dat om elkaars positie beter te begrijpen. Maar ook was duidelijk dat veel leiders moe zijn door het bestrijden van de corona-epidemie en de zorgen over een dreigende nieuwe uitbraak, zei hij. Iedereen heeft "veel aan het hoofd". Hij zei te hopen dat EU-president Charles Michel zaterdag nieuwe voorstellen op tafel legt.

De Europese tweedaagse top gaat over de nieuwe begroting en vooral over het opzetten van het fonds voor de zwaar getroffen economie. Vooral Zuid-Europese landen dringen erop aan dat zo snel mogelijk te doen. Ze willen het geld uit het fonds liefst als gift en subsidie ontvangen.

Nederland en een aantal andere zuinige landen willen minder vergaande voorstellen. Den Haag vindt dat er te veel geld wordt uitgetrokken voor zowel de meerjarenbegroting als het herstelfonds. Bovendien moeten zwaar getroffen landen het doen met leningen, als het aan Nederland ligt. 

Lees meer over
Mark RutteEuropese Unie