Andere kennismakingstijd

Kan een studenten-ontgroening wel coronaproof? Deze verenigingen lossen het zo op

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKan een studenten-ontgroening wel coronaproof? Deze verenigingen lossen het zo op
RTL

De kennismakingstijd (KMT) van het Amsterdamsch Corps is per direct stopgezet nadat vier leden positief waren getest op corona. Andere studentenverenigingen zijn druk in de weer met voorbereidingen voor hun ontgroeningen. Maar hoe pakken ze het aan?

Gisteren kwam voor de leden van ASC/AVSV een eind aan hun kennismakingsperiode. Het bestuur roept alle mensen die meededen aan de activiteiten van de KMT op om twee weken in quarantaine te gaan. De vereniging vermoedt dat de besmettingen niet tijdens de introductie zijn opgelopen.

Vier besmettingen bij Amsterdamse studentenvereniging, zeker 100 leden in quarantaine
Lees ook

Vier besmettingen bij Amsterdamse studentenvereniging, zeker 100 leden in quarantaine

En dat terwijl de vereniging zegt voldoende voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen. "Wij hebben een medisch protocol opgesteld samen met artsen, virologen en universiteiten", zegt het bestuur van de vereniging.

Dagelijkse checks

Elke dag werd iedereen bij binnenkomst gecheckt op temperatuur, kregen zij een vragenlijst van het RIVM en een 'medisch oké'-bandje om. Ook moesten zij hun handen desinfecteren, een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden. "Mensen met koorts of verkoudheidsklachten werden naar huis gestuurd." 

Het Amsterdamsch Studenten Corps is de eerste studentenvereniging die hun ontgroening opschort. Voorlopig gaan ontgroeningen bij andere studentenverenigingen gewoon door.

Veilige kennismakingstijd

Voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen Yorick van der Heiden geeft aan dat hij geen reden ziet om kennismakingstijden af te gelasten als de richtlijnen van het RIVM worden nageleefd.

"De groepen zijn kleiner, de duur van de KMT korter, er zijn gezondheidschecks en extra hygiënemaatregelen. Ook moet iedereen zich houden aan de anderhalve meter afstand." Wel benadrukt hij dat elke vereniging zijn KMT anders heeft ingericht.

Van der Heiden heeft er vertrouwen in dat studenten die deze maand voor hun ontgroening staan, dat veilig kunnen doen. "Er is goed nagedacht over het neerzetten van een veilige en verantwoorde KMT, in goede samenwerking met de GGD, gemeente en meerdere onderwijsinstellingen."

Veiligheid voorop

Ook de Amsterdamse studentenvereniging L.A.N.X. is er druk mee. "De afgelopen maanden hebben wij alle voorzorgsmaatregelen getroffen om te zorgen voor een veilige KMT", zegt het bestuur. Op basis van de richtlijnen van het RIVM en advies van de GGD zijn de regels opgesteld. "De duur van de KMT is ingekort, mensen moeten mondkapjes dragen en zich houden aan de anderhalve meter afstand."

Ook hier wordt elke ochtend de temperatuur van studenten opgemeten. "Als mensen ziek blijken te zijn, wordt direct contact gezocht met de GGD om te kijken welke maatregelen genomen moeten worden. De veiligheid van de leden en aspirant-leden staat voorop", zegt het bestuur.

"Maar voor nu willen wij benadrukken keihard te hebben gewerkt aan een KMT die volledig in lijn is met de richtlijnen. Wij hopen dat alle nieuwe studenten een fijne tijd tegemoet gaan."  

Splitsen in groepen

"Wij splitsen het aantal mensen op in twee groepen", zegt voorzitter Martijn Scholtens van de christelijke studentenvereniging NSR in Rotterdam. Elk jaar doen 80 leden mee aan de ontgroening. Nu zijn er twee groepen van 40. "Tijdens het slapen in de tent kan dan makkelijker afstand worden gehouden."

Eerstejaars van de studentenvereniging NSR, kort na de installatie
Eerstejaars van de studentenvereniging NSR, kort na de installatie

Ook neemt de Rotterdamse vereniging extra hygiënemaatregelen: "Iedereen krijgt een eigen bord en bestek met naam erop, de wc's en douches worden vaker schoongemaakt en mensen worden aangespoord hun handen te wassen met desinfecteermiddel."

Regels per stad verschillend

Directeur van de GGD Sjaak de Gouw volgt de ontwikkelingen van de kennismakingstijden. "Ik houd het in de gaten." Hij benadrukt dat iedere studentenvereniging afzonderlijk contact heeft met de GGD in de regio. "Wat elke vereniging afzonderlijk doet, is per stad verschillend. Dit is vooral een afspraak tussen de burgemeester en studentenvereniging", zegt hij.

"Wat ons betreft gelden de algemene maatregelen die in de noodverordening zijn opgenomen voor het organiseren van samenkomsten." De Gouw valt op dat studentenverenigingen creatief zijn met het bedenken van oplossingen voor de KMT. "Maar ik heb geen zicht op alle afzonderlijke plannen. Dat is ook afhankelijk van de grootte van de vereniging en hun locaties."

De introductieweken voor nieuwe studenten zijn in volle gang en de aanmeldingen voor studentenverenigingen stromen binnen. De verenigingen zijn zo populair, dat er vaak geloot moet worden.
Lees meer over
Landelijke Kamer van VerenigingenStudentenverenigingStudentenOntgroeningKennismakingstijdCoronavirus