Besmettingen stijgen

Zorgen om besmettingen tijdens introductieweken studenten: 'Jongeren te laks'

Door RTL Nieuws / Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPZorgen om besmettingen tijdens introductieweken studenten: 'Jongeren te laks'
RTL

Terwijl het aantal besmettingen onder jongeren relatief hoog is, gaan de introductieweken voor nieuwe studenten van start. Overal nemen introductiecommissies maatregelen, maar deskundigen zijn bezorgd. "De jeugd is laks en houdt zich gewoon vaak niet aan de regels."

Dat zien ze ook in Rotterdam. Daarom zijn studentenverenigingen vandaag een ludieke voorlichtingscampagne begonnen: 'Niet lullen, maar testen'. Hiermee worden nieuwe studenten bewust gemaakt dat corona niet weg is.

Ander beeld

De Maasstad kampt sinds vorige week met een uitbraak van het virus onder studenten. Ook landelijk zijn er relatief veel jongeren die besmet raken. Sinds begin mei vormen twintigers de grootste leeftijdscategorie coronapatiënten met 26 procent van het totaal. 

 "We moesten iets doen", licht Merel van Lunen van de RKvV, de koepel van de vijf studentengezelligheidsverenigingen in Rotterdam. "Bij het uitdelen van flyers en mondkapjes gaan we een beroep doen op hun eigen gedrag. Studenten hebben het idee dat testen alleen maar bij ouderen nodig is. Dat beeld willen we veranderen."

Burgemeester Aboutaleb schreef alle studenten in Rotterdam afgelopen weekend een open brief: 'Hou je aan de Covid-19 regels.'

In Rotterdam is de campagne 'Niet lullen, maar testen'
In Rotterdam is de campagne 'Niet lullen, maar testen'

Aangepaste introducties

Grote groepen feestende jongeren vormen een potentieel gevaar voor de volksgezondheid. Daarom nemen ook andere introductieorganisaties in het land maatregelen. Het Landelijk Overleg en Contact Introductieweken laat desgevraagd weten dat zo goed als alle introductieweken doorgaan. 

De aanpassingen verschillen per stad. Grote evenementen gaan niet door, studenten komen veelal in kleinere groepen samen. Zo zal de UIT-week in Utrecht, waar rond de 4000 studenten aan meedoen, grotendeels digitaal verlopen. "We hebben een talkshow die te volgen is voor de studenten", zegt Jean-Paul Matser van de UIT-week.

"We hebben groepjes gemaakt van 15 personen en 2 mentoren die vrij met elkaar kunnen afspreken op gepaste afstand. Traditioneel stappen, gaat hem niet worden."

Geen risico

In Arnhem en Nijmegen nemen ze tijdens de HAN-introductie geen enkel risico. "Wij gaan studenten in hun eigen postcode de introductie aanbieden", zegt Stephan Plat namens de HAN.

"Wij willen de studenten niet in de stad hebben. Daarom worden studenten tijdens de introductie gekoppeld in hun eigen postcodegebied met vier andere studenten."

Zorgen 

Ondanks de aanpassingen, blijven de zorgen. Gisteren werd bekend dat vier leden van de Amsterdamse studentenvereniging  A.S.C/A.V.S.V positief zijn getest op het coronavirus. Zeker honderd studenten zijn opgeroepen om twee weken in quarantaine te gaan. 

"Je merkt gewoon dat jongeren zich niet aan de coronaregels houden", zegt een woordvoerder van de GGD-Rotterdam. "Dat zien we niet alleen in Rotterdam, dat zien we landelijk."

Veel meer sociale contacten

Dat komt ook omdat jongeren relatief veel sociale contacten hebben. "Ze feesten erop los, hebben etentjes, zitten met elkaar in studentenhuizen en houden zich veel minder goed aan de 1,5 meter. Tijdens de introductieweken is dat natuurlijk nog erger."

Zijn er zorgen? "Ja, we maken ons zorgen. Daarom zijn we in Rotterdam ook de campagne 'Niet lullen maar testen' gestart."

De GGD-medewerker hoopt dat de campagne de bewustwording onder jongeren vergroot. "Er is nog veel onbekend over het virus. We weten ook niet nog niet zo goed wat de gevolgen zijn voor jongeren op de langere termijn."

Pedagoog Elianne ZIjlstra
Pedagoog Elianne ZIjlstra

Waarom zo laks?

Waarom zijn vooral jongeren zo laks? Pedagoog Elianne Zijlstra van de Rijksuniversiteit Groningen licht toe: "Studenten willen zich losweken van hun ouderlijk huis. Nieuwe contacten opdoen, is daarbij essentieel."

Introductieweken zijn dus heel belangrijk om nieuwe contacten op te doen, stelt Zijlsta, ook om een band te krijgen van de nieuwe stad waar de jongere gaat wonen. "Maar dat verlangen naar vrijheid en het opdoen van nieuwe contacten, staat haaks met de coronamaatregelen. Daarom hebben juist jongeren zoveel moeite met de regels."

Grijs gebied 

Daarbij speelt ook mee dat jongeren nog niet altijd de gevolgen van hun handelen kunnen inzien. "Dat komt omdat de ontwikkeling van de hersenen pas rond het 23e levensjaar afgerond is. Jongeren hebben daardoor sneller het gevoel dat ze met niemand rekening hoeven te houden. En denken dat het met het virus zo'n vaart niet loopt."

Zijlstra benadrukt dat niet alle studenten over een kam geschoren moeten worden. "Een grote groep heeft zich wel goed aangepast. Maar naarmate het virus langer onder ons is, is het voor mensen lastiger om zich naar de regels te voegen. Die laksheid zie je bij alle leeftijden."

Lees meer over
StudentenverenigingCoronabesmettingen