Wintersport in coronatijd: mondkapje in de skilift en geen après-ski
Met deze temperaturen moet je er misschien nog niet aan denken, maar in december gaat het wintersportseizoen weer van start. De hoogte tijd dus om je skivakantie te boeken, maar wat blijft daar door corona nog van over? Eén ding is zeker: de après-ski, die kan je wel vergeten.
Elk jaar gaan rond een miljoen Nederlanders op wintersportvakantie en dat zal door corona niet heel anders zijn. "We verwachten dat het aantal dit jaar iets minder is, maar over het algemeen zijn het mensen die trouw zijn aan hun wintersportvakantie", zegt Annelies Tichelaar van de ANWB.
Wel verwacht Tichelaar dat mensen afwachtend zullen zijn met boeken. "Voorheen waren mensen ook afwachtend met boeken, om te kijken of er veel sneeuw is. Normaal beginnen mensen in deze tijd voorzichtig met reserveren, maar nu zullen veel mensen tot op het laatste moment wachten. Net als je met de zonvakanties ziet."
Naar code oranje
Zolang de andere skigebieden door de overheid niet op oranje worden gezet, is er volgens de Nederlandse Ski Vereniging niet veel aan de hand. "Het grootste risico is dat er vanuit de overheid wordt bepaald dat een regio code oranje krijgt, zoals we laatst zagen met de Griekse eilanden", zegt Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging. "Voor de Alpenlanden is dat nog niet gebeurd, maar dat is natuurlijk wel goed mogelijk."
Op dit moment zijn de populaire skigebieden in Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland geel, met uitzondering van enkele gebieden in Zwitserland. Daar zijn op de kaart wat oranje stipjes te zien, wat betekent dat er geadviseerd wordt daar alleen heen te gaan voor noodzakelijke reizen.
Naar de meeste wintersportplekken kan je dus nog toe, maar hoe gaat die vakantie er dit seizoen uitzien? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de après-ski zoals die bestond, is over. "De tijd waarin je met honderden of duizenden mensen stond te hossen in een dampende après-skitent, die is voorbij", zegt De Graaf. "Als je een fervente après-skiganger bent, dan kom je van een koude kermis thuis."
Maar de sport zelf kan gewoon beoefend worden, benadrukt De Graaf. Als je voornamelijk voor het skiën of snowboarden komt, dan verandert er dus niet veel. "In de skilift zal je een mondkapje moeten dragen, maar wintersport is geen contactsport en het wordt buiten beoefend. Dat is een voordeel." In die zin is er volgens hem dus niks aan de hand.
Uit onderzoek van de Nederlandse Ski Vereniging blijkt dat meer dan 70 procent van de ondervraagden zegt dat ze dit seizoen gewoon op wintersportvakantie gaan. Wel opvallend: de helft zegt gebieden met gondels te mijden. "Mensen gaan liever in de stoeltjeslift, waarbij je in de buitenlucht zit, of naar gebieden waar je niet afhankelijk bent van een gondellift om boven te komen. Daarin zie je wel dat er door corona andere keuzes worden gemaakt."
Avondklok
Ronald Kramer, eigenaar van Hotel Sonnenlicht in het Oostenrijkse Maria Alm, merkt aan zijn boekingen in ieder geval nog geen verandering door corona. "Nadat de grenzen weer opengingen was het hier mega druk in het dorp."
Hij is dan ook optimistisch over aankomend winterseizoen. "Eigenlijk zien wij niet zo veel problemen. Restaurants en hotels houden zich aan de coronaregels en mensen gaan voor elkaar aan de kant om afstand te bewaren."
Wel zegt hij geluk te hebben dat het gebied waarin zijn hotel ligt, een familieskigebied is. "Dat is ons voordeel, we hebben in het dorp maar één kroeg waar tegenwoordig bewaking voor staat om het aantal gasten te regelen. In populaire skigebieden als Ischgl, Saalbach-Hinterglemm en Maishofen is het lastiger. Daar mogen er weer minder mensen in horecagelegenheden en is de avondklok teruggezet."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Oostenrijk is een van de populairste wintersportlanden bij Nederlanders. Volgens Kramer wordt er in het land momenteel hard gewerkt aan maatregelen om deze winter goed om te kunnen gaan met corona. "De wekelijkse skishows waarbij heel veel mensen bij elkaar komen, zijn afgelast. En mijn zoon, die bij de skiliften werkt, moet een draaiboek maken hoe ze omgaan met corona. Zodat mensen in de rij bijvoorbeeld niet te dicht bij elkaar staan."
Kramer kan zichzelf en zijn hotelmedewerkers ook continu gratis laten testen op corona, een maatregel van de Oostenrijkse overheid om de toeristische sector te beschermen. "Ik denk niet dat mensen negatief of bang hoeven te zijn om op wintersport te gaan."
Tips van de ANWB
- Houd contact met de accommodatie waar je heen gaat, zodat medewerkers je op de hoogte kunnen houden over de plaatselijke regels.
- Boek bij een reisorganisatie. Dan kan je teruggrijpen op de reisorganisatie als je bestemming van geel naar oranje gaat.
- Check de annuleringsvoorwaarden van bijvoorbeeld je accommodatie. Zijn er kosten verbonden aan annuleren?
- Houd de landelijke coronaregels goed in de gaten.