Tekort aan vaccins

Vaccinatietempo Duitsland is gemiddeld (en dat valt ze zwaar tegen)

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVaccinatietempo Duitsland is gemiddeld (en dat valt ze zwaar tegen)
RTL

De Duitsers dachten het goed voor elkaar te hebben. Nog voordat de vaccins aankwamen waren al honderden prikcentra gereed. Maar die staan door gebrek aan vaccins bijna leeg. Dat levert een hoop frustratie op bij onze oosterburen.

Even vooropgesteld: Duitsland doet het beter dan Nederland. Op dit moment is zo’n 4,4 procent van de Duitse bevolking gevaccineerd, tegenover 2,9 procent van de Nederlandse bevolking. Duitsland zit een heel klein beetje boven het gemiddelde in de Europese Unie, Nederland zit daar dus ver onder.

Bekijk de cijfers van Our World in Data:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Jaloers op de Britten

De Duitsers doen het dus gemiddeld en dat valt ze zwaar tegen. Normaal zijn ze toch vaak het beste jongetje van de Europese klas. In Duitsland kijken ze met jaloerse blikken naar Groot-Brittannië, dat na de Brexit een onafhankelijk koers vaart. 20 procent van de Britten is nu gevaccineerd, een veel hoger percentage dus.

Daar sta je dan als Duitsland, met je 440 vaccinatiecentra en tienduizend artsen en verpleegkundigen, klaar om te prikken. Bijna werkeloos, omdat de toevoer van vaccins stokt. In Hamburg, bijvoorbeeld, kunnen 7000 mensen per dag gevaccineerd worden. Maar het zijn er dagelijks niet meer dan 1000.

De enorme hal in Hamburg waar gevaccineerd wordt© ANP
De enorme hal in Hamburg waar gevaccineerd wordt

Correspondent Jeroen Akkermans in Berlijn over de frustratie in Duitsland: "Het geduld van de Duitsers raakt op. Ze hadden zo snel mogelijk op vaccins gerekend, om zo de weg naar het 'oude' leven in te kunnen slaan. Maar dat gaat nog wel even duren. Dat valt zwaar tegen. Tegelijk wordt de lockdown tot 7 maart verlengd, ondanks een dalend aantal nieuwe besmettingen. Dat is moeilijk uit te leggen."

Tekort aan vaccins

Oorzaak van de trage vaccinatiecampagne is dus het tekort aan vaccins. Want de gezamenlijke aanschaf van vaccins door de Europese Unie is bepaald niet vlekkeloos verlopen. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft deze week toegegeven dat er fouten zijn gemaakt.

Duitsland is extra gefrustreerd over de falende aanpak van de Europese Unie. Correspondent Jeroen Akkermans: "Het steekt extra omdat de Duitsers van BioNtech hebben meegedaan aan de productie van het Pfizer-vaccin. Daar zit ook ontwikkelingsgeld uit Duitsland in. Dan betalen ze mee, maar vervolgens moeten ze netjes aansluiten in de Europese rij, dat gaat met het nodige gemor."

Nieuwe vaccinfabriek

Maar, vervolgt Akkermans, er is een lichtpuntje: "Tot opluchting van veel Duitsers is er nu wel een nieuwe vaccinfabriek van Pfizer/BionNtech in Marburg. Het zou voor iets meer leveringszekerheid van vaccins moeten leiden."

Bondskanselier Merkel in het Duitse parlement© ANP
Bondskanselier Merkel in het Duitse parlement

Het geklaag over de trage vaccinatie leidt in Duitsland niet tot minder vertrouwen in bondskanselier Merkel. Integendeel, ziet Jeroen Akkermans in Berlijn: "Haar populariteit is hoger dan ooit. Dit heeft deels toch ook met haar strenge aanpak te maken. Dat ze van huis uit natuurwetenschapper is. spreekt ook in haar voordeel, men heeft de indruk dat ze weet waar ze over praat."

Merkel probeert de Duitsers moed in te spreken. "We gaan het samen redden om deze pandemie te bestrijden en ons land weer betere tijden te laten beleven", zei Merkel deze week in het parlement. En ze belooft dat elke Duitser voor 21 september een uitnodiging heeft gehad om zich te laten vaccineren Dat is vijf dagen voor de verkiezingen in Duitsland, waar Merkel overigens zelf niet meer aan meedoet. Na zestien jaar vertrekt zij als bondskanselier.

Lees meer over
Angela MerkelVaccinatieCoronavaccinDuitsland