Vanaf juni naar de zon in Europa: coronacertificaat maakt het mogelijk
Het lijkt nu bijna zeker dat we binnen een paar maanden weer op vakantie kunnen in Europa. Dankzij het Europese coronacertificaat. Frankijk noemt al een concrete datum: vanaf 9 juni zijn buitenlandse toeristen weer welkom. Wel alleen mét zo’n certificaat natuurlijk.
Het Europees parlement heeft ingestemd met het 'EU Covid-19-certificaat'. Eerder stond het ook wel bekend als coronapaspoort of het Digitaal Groen Certificaat. Het is een document dat je krijgt als je bent ingeënt tegen corona, negatief bent getest, of antistoffen hebt. Als dat zo is, mag je straks vrij reizen door Europa. Het lijkt een eerste stap naar een relatief normale zomervakantie.
Frankrijk
De Franse president Macron wil dus 9 juni het land weer openen voor toeristen. En dat zorgt voor grote opluchting in de toeristensector, merkt correspondent Eveline Bijlsma. Zij bezocht vanmiddag camping La Belle Étoile in La Rochette en sprak met eigenares Yvonne de Saint Maurice.
"Hier op de camping zijn ze echt blij dat er nu een concrete datum is om weer buitenlandse gasten te kunnen ontvangen", zegt Bijlsma. "Eigenares Yvonne liet me zien dat ze nog maar één mapje met reserveringen heeft. Vorig jaar rond deze tijd waren dat drie mapjes. Kampeerders waren tot nu toe huiverig om te reserveren."
Yvonne verwacht dat de reserveringen nu weer gaan lopen. Wrang is wel dat een grote groep oudere Nederlanders die al gereserveerd had, net buiten de boot valt. De vakantiegangers wilden komen van 6 tot en met 10 juni, maar dat mag dus niet – terwijl de meesten waarschijnlijk wel al gevaccineerd zijn. Maar op 6 juni is er dus nog geen coronacertificaat in Frankrijk
Het coronacertificaat is heel belangrijk voor het land. Frankrijk trekt in een normaal jaar 90 miljoen toeristen, goed voor 56 miljard euro inkomsten en twee miljoen banen. In de zomer kan dus in ieder geval iets van het verlies van de afgelopen anderhalve jaar goedgemaakt worden.
Italië
Italië heeft nog geen datum genoemd waarop buitenlandse toeristen weer welkom zijn. Maar mogelijk gaat het land straks gelijk op met Frankrijk. Correspondent Anouk Boone in Rome: "De Italiaanse premier Mario Draghi heeft nauw contact met de Franse president Emmanuel Macron. Het is opvallend hoe beide landen proberen om hun coronabeleid te coördineren."
Italië heeft sinds deze week al een soort coronacertificaat, maar dan alleen nog voor binnenlands gebruik. Met deze Groene Pas mogen Italianen vrij reizen tussen de regio’s, zelfs naar rode gebieden. Dat is zonder zo’n certificaat verboden.
Je kunt een Groene Pas krijgen als je gevaccineerd bent of kunt aantonen dat je al corona gehad hebt. De pas is zes maanden geldig. Met een negatieve test kun je ook reizen, maar zo'n bewijs is maar maximaal 48 uur geldig. Voor de Italianen is dat vooral belangrijk voor familiebezoek.
Belangrijker voor de Italiaanse economie is natuurlijk dat Europese coronacertificaat. Correspondent Anouk Boone: "Italië is één van de zwaarstgetroffen gebieden in de Europese Unie. Het toerisme is, met een aandeel van zo'n 14 procent in de economie, enorm belangrijk. Na anderhalf jaar stilstand is de komst van toeristen deze zomer natuurlijk ontzettend welkom."
Spanje
"In juni moet het gaan gebeuren en zijn toeristen weer welkom in Spanje", zegt correspondent Alex Tieleman in Madrid. Een exacte datum is er nog niet. Maar er zijn wel concrete voorbereidingen: in mei gaat Spanje al testen met het coronacertificaat. Op 46 vliegvelden start dan een pilot om te kijken hoe de verwachte toeristenstroom het land in kan komen.
Ook voor Spanje is het toerisme natuurlijk van levensbelang. Correspondent Tieleman: "Voor de pandemie was Spanje de op één na meest bezochte bestemming ter wereld. Officieel is 13 procent van de Spanjaarden afhankelijk van het toerisme. Maar in werkelijkheid wordt er zwart en grijs nog veel meer bijverdiend in deze sector."
Liever vandaag dan morgen, dat Europese coronacertificaat, vinden ze in Spanje. Het gaat nog even wat langer duren, maar het heeft er alle schijn van dat we straks in de hele Europese Unie kunnen genieten van de zomerzon.