Coronavirus dooft langzaam uit

Einde maatregelen in zicht: ruim 38 miljoen Britten leven bijna coronavrij

·Aangepast:
© EPAEinde maatregelen in zicht: ruim 38 miljoen Britten leven bijna coronavrij
RTL

Jaloersmakende coronacijfers in het Verenigd Koninkrijk. 7 op de 10 Britten wonen in regio's waar de afgelopen week maar twee nieuwe besmettingen werden gesignaleerd, blijkt uit een analyse van de Britse krant The Times.

Het Verenigd Koninkrijk is het virus de baas dankzij een harde en effectieve lockdown gecombineerd met een succesvolle vaccinatiestrategie. Die maken dat grote delen van Engeland zo goed als virusvrij zijn. Iets wat de Britse krant The Times met een slimmigheidje in kaart bracht.

De krant dook in de cijfers van de Engelse gezondheidsdienst PHE. Die verdeelt het land in 6800 gebieden met elk een gemiddeld inwoneraantal van 8200.

In 4819 regio's werden de afgelopen week minder dan drie nieuwe besmettingen gemeld. Binnen die regio's wonen ruim 38 miljoen Engelsen. Het laat zien hoe het virus in het land steeds verder uitdooft. En dat inwoners hun vrijheid daardoor steeds meer terugkrijgen.

Na de terrassen mogen pubs binnenkort ook binnen gasten ontvangen.© Getty Images
Na de terrassen mogen pubs binnenkort ook binnen gasten ontvangen.

Want de gunstige cijfers maken nieuwe versoepelingen mogelijk. Zo mogen theaters en bioscopen vanaf 17 mei weer mensen ontvangen, volgens het Britse stappenplan. De kans is groot dat ook vakanties in het buitenland weer mogen.

Stapje voor stapje

Reden voor optimisme dus. Al wijzen Britse onderzoekers erop dat alles stapje voor stapje moet blijven gaan. "Bij elk moment dat het land wat verder opengaat moeten we goed blijven kijken naar de impact op het aantal nieuwe besmettingen en de situatie in de ziekenhuizen", zegt Mike Tildesley tegen The Times.

Tildesley levert als onderzoeker mede de data waar de Britse overheid haar coronastrategie op baseert. "De vaccinatiecampagne blijft succesvol dus ik heb de hoop dat we het huidige schema voor versoepelingen kunnen volgen. Maar het is erg belangrijk dat we de komende weken de data in de gaten blijven houden."

Einde beperkingen

Dat is hoe onderzoekers ernaar kijken. Gewone Britten houden heel andere data in de gaten. Zo kijken velen reikhalzend uit naar 21 juni. Als alles goed gaat, komt er die dag een einde aan de sociale beperkingen en mogen discotheken weer open. Iets waar wij nog een stuk langer op zullen moeten wachten.

Bijna de helft van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk heeft een eerste prik gehad. In Nederland gaat het om ongeveer een kwart. Sinds deze week kunnen veertigers in het Verenigd Koninkrijk een afspraak maken voor een prik. In Nederland zijn mensen van eind 50 pas vanaf half mei aan de beurt. Hoe ver het Verenigd Koninkrijk voorop loopt is goed te zien in onderstaande grafiek.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Alle vaccinaties leveren de Britten niet alleen meer vrijheden op. Ze zorgen ook voor interessante onderzoeksresultaten. Zo blijkt dat als in een gezin één iemand gevaccineerd is, de besmettingen in dat gezin met bijna de helft verminderen. Het lijkt mede de verklaring waarom het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk zo snel terugloopt.

Het Verenigd Koninkrijk telt vier keer zoveel inwoners als ons land. Toch hebben wij ruim vier keer zoveel besmettingen als het Verenigd Koninkrijk.

© RTL Nieuws

Ondanks die geringe besmettingscijfers blijven Britse epidemiologen alert. Volgens hen is vaccineren de enige manier om het virus compleet uit te doven. Onder kwetsbare ouderen blijkt daar daar genoeg animo voor te zijn.

"Maar we gaan een probleem krijgen met onze jongeren", aldus epidemioloog Raghib Ali tegen de Britse krant The Daily Mail. "Die zien voor zichzelf minder gezondheidsrisico's in het virus en zullen zich dus minder snel laten vaccineren. Terwijl het de enige manier is om voor altijd van de lockdown af te komen."

Lees meer over
CoronamaatregelenCoronavaccinGroot-Brittannië