Woekerprijzen

Kamermeerderheid wil einde aan torenhoge huren en eerlijke huurprijs afdwingen

·Aangepast:
© ANPKamermeerderheid wil einde aan torenhoge huren en eerlijke huurprijs afdwingen
RTL

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer wil huurders beter beschermen tegen extreem hoge huren. Zij reageren daarmee op onderzoek van RTL Nieuws en willen de grens waarbij een eerlijke huurprijs kan worden afgedwongen verhogen. Opmerkelijk: de twee grootste partijen, D66 en VVD, zijn tegen.

Zeker 12 van de 18 partijen in de Tweede Kamer, goed voor 80 van de 150 zetels, zijn voorstander van het verhogen van de grens waarbij huurders beschermd zijn tegen torenhoge marktprijzen.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het aanbod aan betaalbare huurwoningen in de vrije sector (tussen de 750 en 1000 euro) in veel steden beperkt is. Voor het aanbod dat er wel is, worden vaak flinke bedragen gevraagd die ver boven de redelijke huurprijs liggen. Veel huurders staan machteloos tegenover deze woekerprijzen.

Huurder vaak machteloos tegenover woekerprijzen: honderden euro's te veel geen uitzondering
Lees ook

Huurder vaak machteloos tegenover woekerprijzen: honderden euro's te veel geen uitzondering

Op dit moment zijn huren tot en met 750 euro beschermd, maar die grens moet dus omhoog, vindt een Kamermeerderheid. Waar de nieuwe grens moet liggen verschilt per partij, maar alle voorstanders, van rechts tot links, vinden dat het minstens bij huren tot 1000 euro per maand zou moeten gelden.

GroenLinks gaat veel verder en heeft zelfs een wetsvoorstel op de plank liggen om de grens op te rekken naar huren tot 1400 euro. BIJ1 zou het liefst het huidige puntensysteem vervangen voor een nieuw systeem. "Gebaseerd op de daadwerkelijke woonkwaliteit van een woning", aldus Sylvana Simons.

Zo werkt het puntensysteem

Het puntensysteem geeft iedere woning een puntenaantal. Bij elk puntenaantal hoort een maximaal redelijke huurprijs. Een woning krijgt 1 punt voor elke vierkante meter woonoppervlakte en 2 voor elke verwarmde kamer, maar ook de WOZ-waarde, het energielabel, de aanwezigheid van een tuin en bijvoorbeeld de lengte van het aanrechtblad tellen mee.

Zo hoort bij een woning van 100 punten een maximale redelijke huurprijs van 509,59 euro. Bij een woning van 200 punten is dat 1058,22 euro.
Pech voor huurders

Niet iedereen krijgt huurverlaging. Het puntensysteem heeft namelijk een grens tot waar huurprijzen beschermd zijn. Is een woning meer dan 145 punten waard, oftewel zo'n 750 euro, dan telt het systeem niet. Een huurbaas mag dan zonder problemen het dubbele aan huur vragen. Zo trokken de afgelopen jaren minstens honderd huurders aan het kortste eind bij de Huurcommissie.

CDA is om

Ook het CDA is voor verhoging van de zogeheten liberalisatiegrens. Opvallend, want eerder dit jaar stemde de partij nog tegen een motie met dezelfde strekking.

Huurexcessen, zoals bijvoorbeeld in het onderzoek van RTL Nieuws naar voren komen, moeten worden voorkomen, stelt kamerlid Pieter Heerma nu. "We zien nu te vaak dat private woningen tegen een te hoge prijs worden verhuurd, waardoor deze voor veel middeninkomens onbetaalbaar worden."

Pieter Heerma (CDA) wil huurders beter beschermen tegen woekerprijzen.© ANP
Pieter Heerma (CDA) wil huurders beter beschermen tegen woekerprijzen.

Bij een verhoging van de grens waarop huren beschermd zijn, zal de Huurcommissie, die uitspraken mag doen over eerlijke huurprijzen, het drukker krijgen. Alexander Kops (PVV): "De capaciteit van de Huurcommissie moet dan ook worden uitgebreid, zodat verhuurders die té hoge huurprijzen vragen sneller op de vingers worden getikt."

Joost Eerdmans van JA21 ziet ook een rol weggelegd voor gemeenten. "We willen dat gemeenten meer zaken zelf kunnen melden bij de Huurcommissie. Huurders worden vaak geïntimideerd door de verhuurder."

Huisjesmelkersboete

Als het aan de PvdA ligt komt er een huisjesmelkersboete. "Verhuurders die de wet overtreden moeten worden beboet en als ze het vaker doen, moet de vergunning worden ontnomen. Dan zullen ze het wel laten", stelt kamerlid Henk Nijboer.

Sandra Beckerman (SP) pleit daarnaast zelfs voor een zwarte lijst van foute verhuurders. "Het is asociaal wanneer verhuurders zich bewust en illegaal verrijken ten koste van huurders die klem zitten vanwege de wooncrisis." Zelfstandig kamerlid Liane den Haan wil het aantal woningen dat iemand in zijn bezit mag hebben begrenzen.

Sandra Beckerman (SP) pleit voor een zwarte lijst voor verhuurders.© ANP
Sandra Beckerman (SP) pleit voor een zwarte lijst voor verhuurders.

'Ook blijven bouwen'

Naast bovengenoemde partijen zijn ook de Partij voor de Dieren, DENK, de ChristenUnie en Volt voor het ophogen van de liberalisatiegrens. Die laatste partij vindt net als een aantal anderen dat naast het ophogen van de grens ook meer betaalbare huurwoningen gebouwd moeten worden.

Laurens Dassen wil daarbij over de grens kijken naar succesverhalen: "Een goed voorbeeld is wat Volt betreft Wenen. Deze stad groeit enorm snel en is daarom ook niet lang geleden een woonoffensief gestart. De overheid is er zelf niet gestopt met bouwen. Veel meer mensen hebben daar toegang tot een betaalbare huurwoning."

Laurens Dassen (Volt): naast betere bescherming huurders ook blijven bouwen.© ANP
Laurens Dassen (Volt): naast betere bescherming huurders ook blijven bouwen.

VVD en D66

Bouwen, bouwen, bouwen is ook de boodschap van de twee grootste politieke partijen van het land: VVD en D66. Beide partijen erkennen dat er hoge prijzen worden gevraagd en dat het moeilijk is om een huurwoning te vinden voor een normale prijs. Een verhoging van de liberalisatiegrens zien zij echter niet meteen zitten.

"Nog meer regulering lost het probleem niet op, maar verergert het juist", meent Daniel Koerhuis (VVD). "In Berlijn is iets vergelijkbaars geprobeerd en daar zien we het aanbod inzakken en de prijzen in andere segmenten verder door het dak schieten. Daar zitten we hier echt niet op te wachten.”

Meer bouwen is volgens de twee partijen wel de oplossing. Faissal Boulakjar (D66): "Voor iedereen moet een betaalbare woning beschikbaar zijn en daarom is het cruciaal dat we 1 miljoen nieuwe woningen bijbouwen."