Wachten op EC-besluit

EMA geeft positief advies over Novavax, het vijfde coronavaccin

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© DPAEMA geeft positief advies over Novavax, het vijfde coronavaccin
RTL

Het Europees medicijnagentschap EMA heeft Nuvaxovid, het coronavaccin van fabrikant Novavax, onder voorwaarden goedgekeurd. Als de Europese Commissie het EMA-advies overneemt, kunnen mensen vanaf 18 jaar ermee worden gevaccineerd en heeft de EU een vijfde vaccin tot haar beschikking.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, het CBG, werken de voordelen van Nuvaxovid op tegen de risico’s. "We weten wat de werking is van dit vaccin, wat de bijwerkingen zijn en dat de kwaliteit in orde is", meldt het CBG in een persbericht.

Ander soort vaccin

"Het is fijn dat we nu in Europa steeds meer verschillende vaccins hebben om het coronavirus te bestrijden", zegt CBG-voorzitter Ton de Boer. "Nuvaxovid is namelijk een subunit-eiwitvaccin. Het is een ander soort coronavaccin dan de eerder toegelaten mRNA- en vectorvaccins."

Volgens De Boer kan het vaccin helpen om mensen die tot nu toe niet zijn gevaccineerd alsnog over de streep te trekken, omdat het op de oude techniek met eiwitten is gebaseerd. "Zij hebben moeite met nieuwe techniek. Hoe groot die groep is, weet ik niet."

Het Novavax-vaccin is wat traditioneler. Het bevat geen genetische code, maar kleine deeltjes van de eiwitten uit de uitsteeksels (spikes) van het coronavirus. Die eiwitten zijn in een laboratorium nagemaakt.

Virusexperts: 'Omikron gaat té snel, tijd winnen voor boosterprikken'
Lees ook

Virusexperts: 'Omikron gaat té snel, tijd winnen voor boosterprikken'

Dezelfde techniek wordt ook gebruikt bij vaccins tegen bijvoorbeeld hpv en hepatitis B. Ook sommige griepprikken werken op die manier. De Boer: "Het is een techniek die we al langer kennen. Daar kan het voor van belang zijn."

90 procent bescherming

Volgens het CBG blijkt uit onderzoek dat het vaccin na de tweede prik in 90 van de 100 gevallen bescherming biedt tegen ziekte door het coronavirus. In het onderzoek zijn de oorspronkelijke coronavariant en de alfavariant meegenomen, latere varianten niet. Volgens het CBG bekijkt de fabrikant momenteel of het vaccin ook voldoende bescherming biedt tegen de omikronvariant.

Voor volledige vaccinatie zijn twee prikken nodig, met drie weken ertussen. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen ziekte door het coronavirus.

Bekijk ook: Booster helpt, maar krijg je daarmee ook corona de wereld uit?

Lees meer over
EMACollege ter Beoordeling van GeneesmiddelenCoronavaccinVaccinatieBoosterprik