Speciale persconferentie

Biden overtuigd dat Poetin Oekraïne zal aanvallen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APBiden overtuigd dat Poetin Oekraïne zal aanvallen
RTL

De Amerikaanse president Joe Biden zegt overtuigd te zijn dat Rusland inderdaad van plan is om Oekraïne aan te vallen. Dat zei hij vrijdagavond in een speciale persconferentie. Het Witte Huis zegt zich te baseren op informatie van zijn geheime diensten.

Na weken van opgelopen spanning over het conflict in Oekraïne zou Poetin nu groen licht hebben gegeven, aldus de Amerikanen. Rusland heeft de afgelopen weken een grote troepenmacht opgebouwd aan de grens met Oekraïne. Het gaat volgens Amerika inmiddels om zo'n 150.000 Russische eenheden.

"We hebben reden om te geloven dat Russische strijdkrachten van plan zijn om Oekraïne in de komende week binnen te vallen", zei de Amerikaanse president. Hij stelt dat een Russische inname van Kiev tot een van de scenario's behoort.

De president voegt eraan toe dat er nog wel enige ruimte zou zijn om de crisis door middel van diplomatie af te wenden.

Nieuwe fase

Het conflict is volgens Biden de afgelopen dagen een nieuwe fase ingegaan. Rusland zou samen met pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne escalaties uitlokken. Onder die noemer zou Rusland een aanval willen rechtvaardigen. Zo werd gisteren nog een kinderdagverblijf beschoten. Volgens de rebellen zat het Oekraïense leger daarachter, maar Biden gelooft die lezing niet.

Pro-Russische separatisten evacueren Oekraïense burgers naar Rusland
Lees ook

Pro-Russische separatisten evacueren Oekraïense burgers naar Rusland

Intussen zijn de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne begonnen met de evacuatie van burgers naar Rusland.

Evacuaties

De eerste bussen uit de Volksrepubliek Donetsk zijn al gearriveerd in het zuidwesten van Rusland. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering noemt ook die evacuaties een 'cynische stap' in de propagandastrijd tussen Rusland en het Westen.

Joe Biden herhaalde vanavond ook dat Rusland zware sancties staat te wachten, mocht het Russische leger tot een invasie overgaan.

Lees meer over
Vladimir PoetinJoe BidenNAVOOorlog in OekraïneOekraïneRusland