Nieuwe escalatie

Pro-Russische separatisten evacueren Oekraïense burgers naar Rusland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPro-Russische separatisten evacueren Oekraïense burgers naar Rusland
RTL

Pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben aangekondigd zo'n 700.000 burgers te gaan evacueren naar Rusland. De eerste bussen uit de Volksrepubliek Donetsk zijn al gearriveerd in het zuidwesten van Rusland.

Rusland is druk bezig onderdak, eten en zakgeld te organiseren voor de vluchters uit Oekraïne. Vrouwen, kinderen en ouderen krijgen voorrang.

Explosie Donetsk

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering noemt de evacuaties een 'cynische stap' in de propagandastrijd tussen Rusland en het Westen. Rusland heeft de afgelopen weken een grote troepenmacht opgebouwd aan de grens met Oekraïne. De vrees bestaat dat Rusland het oosten van Oekraïne zal binnenvallen.

In Donetsk, de hoofdstad van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, explodeerde eerder op de dag een voertuig in de buurt van het gebouw waar de regering van de separatisten zetelt. Amerika verdenkt de separatisten ervan deze aanslag in scène te hebben gezet om een Russische invasie van Oekraïne te rechtvaardigen.

Amerikaanse waarschuwingen kloppen (nog) niet, hoe kan dat?
Lees ook

Amerikaanse waarschuwingen kloppen (nog) niet, hoe kan dat?

RTL-correspondent Jeroen Akkermans noemt de evacuaties 'een nieuwe escalatie' in de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. "Poetin zou straks kunnen zeggen: onze burgers zijn daar niet langer veilig, we moeten ingrijpen."

Vuurtje hoog houden

"De situatie wil maar niet tot bedaren komen", gaat Akkermans verder. "De separatisten hopen dat Rusland het oosten van Oekraïne binnentrekt. Zij hebben er belang bij het vuurtje hoog te houden."

Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat de separatisten op eigen houtje handelen. "Dat kan ik me niet voorstellen. Dit lijkt erop te duiden dat Rusland het oosten van Oekraïne wil bezetten. Maar het kan toneel zijn. Het blijft gissen wat het plan is."

Het Oekraïense leger is al jaren in oorlog met de zelfverklaarde republiekjes die de rebellen hebben uitgeroepen. De afgelopen dagen zijn de beschietingen intensiever geworden, terwijl Russische troepen massaal langs de Oekraïense grens zijn samengetrokken.

Het Russische parlement vroeg president Vladimir Poetin deze week de twee gebieden in de Donbass-regio in Oost-Oekraïne te erkennen als onafhankelijke republieken. Rusland heeft veel burgers in deze streek een Russisch paspoort verstrekt.

Lees meer over
Jeroen AkkermansVladimir PoetinOorlog in OekraïneOekraïneRusland