Voorzichtig positief

Rusland claimt vertrek tanks bij Oekraïne: 'Maar we moeten voorzichtig blijven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRusland claimt vertrek tanks bij Oekraïne: 'Maar we moeten voorzichtig blijven'
RTL

Rusland claimt een terugtrekking van een aantal legereenheden rond Oekraïne. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie stelt dat hun legeroefeningen zijn afgerond. Of dit ook daadwerkelijk een eerste stap is van de-escalatie, is nog onduidelijk, zegt correspondent Jeroen Akkermans, die voor RTL Nieuws naar Kiev reist.

Rusland heeft videobeelden verspreid om zijn claim kracht bij te zetten. Daarop is te zien hoe een aantal tanks wordt teruggeleid. Het zou gaan om eenheden aan de grens ten oosten van Oekraïne. In korte tijd heeft Rusland zeker 130.000 militairen richting het land gestuurd.

Positief signaal

"Dit is een positief signaal, maar we moeten voorzichtig blijven", zegt Akkermans. "De propagandastrijd is in volle hevigheid gaande, er wordt op elk woord gelet. Het verschil nu is dat deze informatie via een officiële bron komt, een generaal. Dat hebben we nog niet eerder gehoord."

We moeten volgens Akkermans wel realistisch blijven. "Juist in deze fase moeten we voorzichtig zijn met elke boodschap die naar buiten komt. Het bericht is nog niet geverifieerd door een onafhankelijke bron, maar het zijn wel de Russen die het zeggen. Ze hebben er vast een bepaalde bedoeling mee."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Scholz in Moskou

In Moskou houdt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vandaag topoverleg met de Russische president Poetin. Op tafel liggen 'tal van onderwerpen', aldus het Kremlin. Scholz bezocht gisteren Kiev voor overleg met de Oekraïense president Zelensky.

Het terugtrekken van de tanks zou een teken van goede wil kunnen zijn. Akkermans: "Maar je kunt er nog geen conclusies aan verbinden. Er is tijd nodig om te zien wat hiervan de bedoeling is."

Jeroen Akkermans bezocht eerder de frontlinie in Oekraïne. "Het lijkt wel of we teruggeworpen zijn in de tijd. Maar dit is 2022 en er dreigt wederom oorlog." Bekijk hier de video:

Zo gaat het eraan toe aan de frontlinie in Oekraïne: 'Strijd kan elk moment oplaaien'

'Beslissende dag'

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt vandaag een beslissende dag in het conflict. "15 februari 2022 gaat de geschiedenis in als een dag dat de Westerse oorlogspropaganda heeft gefaald. Ze zijn vernederd en vernietigd zonder dat er een enkel schot is gelost", aldus Maria Zakharova.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Oekraïne reageert vooralsnog sceptisch op de Russische claim. "We geloven het pas als we het zien", zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba. Via diplomatie wordt nog gezocht naar een oplossing van het conflict.

'Ieder moment invasie'

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat er nog altijd een diplomatieke oplossing mogelijk is. Rusland en het Westen moeten volgens hem blijven praten.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg laat weten 'voorzichtig optimistisch' te zijn. Dit zei hij voorafgaand aan een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Defensie in Brussel. "Er zijn signalen uit Moskou dat diplomatie moet worden voortgezet. Maar tot nu toe hebben we op het Russisch grondgebied nog geen de-escalatie gezien."

De Amerikanen zijn iets minder optimistisch, het Witte Huis stelt op basis van de inlichtingendiensten dat Rusland ieder moment tot een invasie kan overgaan.

VS roepen burgers op ook Belarus te verlaten, Scholz trekt naar Moskou
Lees ook

VS roepen burgers op ook Belarus te verlaten, Scholz trekt naar Moskou

Lees meer over
Oorlog in OekraïneLink in bioOekraïneRuslandBelarus