Laatste nieuws Oekraïne

VS roepen burgers op ook Belarus te verlaten, Scholz trekt naar Moskou

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPVS roepen burgers op ook Belarus te verlaten, Scholz trekt naar Moskou
RTL

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikanen in Belarus opgeroepen het land per direct te verlaten. Eerder deed het land die oproep aan burgers in Oekraïne. Intussen trekt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vandaag naar Moskou om de spanningen rond Oekraïne te bespreken met president Vladimir Poetin. Dit moet je vandaag weten over de situatie rondom Oekraïne.

Rusland heeft veel troepen verzameld aan de Belarussische grens met Oekraïne, waar het oefeningen uitvoert in samenwerking met het leger van Belarus. Het Amerikaanse ministerie heeft daarom vannacht een negatief reisadvies afgegeven en roept Amerikanen in Belarus op het land per direct te verlaten.

Negatieve reisadviezen

Er geldt vanaf nu ook een negatief reisadvies voor Moldavië en Amerikanen die zich in dat land in een grensgebied met Oekraïne bevinden, worden ook verzocht het gebied onmiddellijk te verlaten.  

Afgelopen week riepen de VS Amerikanen al op binnen 48 uur Oekraïne te verlaten, omdat een Russische inval 'op elk moment' plaats kon vinden.

Kan Rusland elk moment Oekraïne binnenvallen? Alle scenario's lijken nog mogelijk
Lees ook

Kan Rusland elk moment Oekraïne binnenvallen? Alle scenario's lijken nog mogelijk

Intussen gaat de Duitse bondskanselier Scholz als bemiddelaar in het conflict tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger vandaag in gesprek met Poetin. Scholz was gisteren al in Kiev om steun te betuigen. Hij sprak daar over de dreiging van een Russische inval, die volgens de Verenigde Staten deze week plaats zou kunnen vinden.

'Zeer ernstige bedreiging'

De Duitse regeringsleider eiste voor zijn vertrek dat Moskou signalen laat zien dat het de spanningen vermindert. Volgens hem is sprake van een zeer ernstige bedreiging van de vrede in Europa. De bondskanselier en andere westerse leiders hebben gewaarschuwd voor zware sancties als Rusland Oekraïne binnenvalt. Het Kremlin ontkent daar plannen voor te hebben.

De hoogste baas van de Verenigde Naties, António Guterres, zei door alle ontwikkelingen 'diep bezorgd' te zijn over Oekraïne. "De prijs die betaald wordt met menselijk lijden, verwoesting en schade aan Europese en wereldwijde veiligheid is te hoog om ook maar over na te denken", zei de secretaris-generaal in New York.

Kritiek van Oostenrijk

Vanuit Oostenrijkse hoek is er kritiek op landen die hun diplomaten weghalen uit Kiev. Onder meer de VS en Australië besloten daar de afgelopen dagen toe.

"Ik vind dat het een twijfelachtig signaal geeft naar de mensen in Oekraïne toe om je eigen diplomaten als eerste weg te halen", zei de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg daarover. De minister is van plan de medewerkers op Oostenrijkse ambassade in Kiev 'zo lang mogelijk te laten zitten'.

Schallenberg uitte ook kritiek op de Amerikaanse president Joe Biden, die gewaarschuwd heeft voor het gevaar op een wereldoorlog. Dat soort taal is volgens de Oostenrijker 'extreem gevaarlijk'.

Wat heeft Rusland te zoeken in Oekraïne en wat hebben wij daarmee te maken? Correspondenten Olaf Koens en Jeroen Akkermans en politiek verslaggever Fons Lambie geven antwoord op een aantal vragen die jullie ons via Instagram hebben gesteld.
Lees meer over
Olaf ScholzVladimir PoetinOorlog in OekraïneRuslandOekraïneBelarus