Spanning loopt op

Burgemeester Kiev: de wereld moet ons nu helpen

Door RTLNieuws··Aangepast:
© AFPBurgemeester Kiev: de wereld moet ons nu helpen
RTL

Nu de dreiging van een inval door Rusland in Oekraïne steeds groter wordt, halen meer en meer landen hun mensen terug uit het land en worden ambassades in Kiev gesloten. Ondertussen vraagt de burgemeester van de hoofdstad de internationale gemeenschap om hulp.

"We zijn voorbereid op het ergste in Oekraïne, de wereld moet ons nu helpen", zei Vitali Klitsjko tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. De Russische president Vladimir Poetin streeft volgens de burgemeester naar wereldwijde macht. "Het Westen moet weten dat na Oekraïne het de beurt is aan de Baltische staten. Wij zijn nog maar het begin."

Als de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en andere staatshoofden met Poetin praten, moeten ze hem één ding duidelijk maken: "Ons hele land zal zich verdedigen tegen een aanval en dat zal ernstige gevolgen hebben", aldus Klitsjko. Scholz wil morgen in Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski ontmoeten. Dinsdag reist hij naar Moskou voor een ontmoeting met Poetin.

KLM stopt per direct met vliegen naar Oekraïne
Lees ook

KLM stopt per direct met vliegen naar Oekraïne

Ondertussen halen steeds meer landen, waaronder Italië, Israël en Japan hun mensen terug uit het land. Nederland raadde gisteren al alle Nederlanders aan het land te verlaten.

Internationale waarnemers teruggehaald

De Verenigde Staten deden dat eerder ook en is inmiddels bezig om ook medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) in Europa uit het land te halen. Ze zouden in ernstig gevaar zijn.

Sinds maart 2014 zijn honderden internationale waarnemers van de OVSE in Oekraïne gestationeerd. Ze houden toezicht op het staakt-het-vuren dat is gesloten tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense soldaten, vooral in Oost-Oekraïne. Het is de grootste veiligheidsmissie in de geschiedenis van de OVSE.

Veel landen kiezen er bovendien voor om hun ambassades in Oekraïne tijdelijk te sluiten en hun personeel te verplaatsen naar andere landen. Onder andere Nederland, Canada, Engeland deden dit al. 

Ambassade Australië gesloten

Ook Australië gaat nu haar ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev sluiten, nu een Russische inval in het land steeds dichterbij komt. Minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne zei dat gezien de verslechterde veiligheidssituatie in de regio de regering heeft besloten alle activiteiten in de ambassade tijdelijk op te schorten en het personeel heeft opgedragen te vertrekken.

Amerikaanse president Joe Biden en Russische president Vladimir Poetin.© ANP
Amerikaanse president Joe Biden en Russische president Vladimir Poetin.

Biden en Poetin hadden uur crisisberaad over Oekraïne

Voor het eerst sinds december hebben de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin gisteren ruim een uur met elkaar gesproken over de situatie in Oekraïne.

Volgens het Witte Huis maakte Biden tijdens het beraad duidelijk dat de Verenigde Staten, zijn bondgenoten en zijn partners 'resoluut zullen reageren' als Rusland buurland Oekraïne binnenvalt. Rusland krijgt dan te maken met snelle en zware gevolgen, zoals economische sancties.

Ook de verklaringen van het Kremlin over het gesprek waren deels een herhaling van zetten. "De hysterie heeft zijn hoogtepunt bereikt", aldus een topadviseur van Poetin over de 'absurde' westerse zorgen voor een invasie. Hij benadrukte dat de presidenten zijn overeengekomen de contacten 'op alle niveaus' voort te zetten. 

Wat heeft Rusland te zoeken in Oekraïne en wat hebben wij daarmee te maken? Correspondenten Olaf Koens en Jeroen Akkermans en politiek verslaggever Fons Lambie geven antwoord op een aantal vragen die jullie ons via Instagram hebben gesteld.
Lees meer over
Vladimir PoetinJoe BidenOorlog in OekraïneOekraïneRuslandVerenigde StatenAustralië