Oorlogsdreiging

KLM stopt per direct met vliegen naar Oekraïne

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKLM stopt per direct met vliegen naar Oekraïne
RTL

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt voorlopig niet naar Oekraïne. Dat laat de maatschappij weten. Vannacht stond er een vlucht naar hoofdstad Kiev gepland, maar die zal niet worden uitgevoerd.

Vliegtuigen van KLM zullen tot nader order ook niet meer door het luchtruim van Oekraïne vliegen.

"Het besluit volgt op het aangepaste reisadvies naar code rood en een uitgebreide veiligheidsanalyse", schrijft de luchtvaartmaatschappij. Eerder vandaag riep het ministerie van Buitenlandse Zaken het nieuwe reisadvies uit. Minister Hoekstra riep Nederlanders in Oekraïne op het land te verlaten.

'Veiligheid voorop'

Er vertrekken nog wel andere commerciële vluchten uit Oekraïne. Volgens minister Hoekstra is het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de mensen zelf om terug te komen. Er hebben zich 135 Nederlanders bij de ambassade gemeld. 

Oproep minister Hoekstra aan Nederlanders: vertrek uit Oekraïne
Lees ook

Oproep minister Hoekstra aan Nederlanders: vertrek uit Oekraïne

KLM vliegt al sinds 2014 niet over de oostelijke regio’s van Oekraïne en de Krim, dat is nu dus uitgebreid naar het hele land. 

"Bij de uitvoering van haar operatie stelt KLM de veiligheid van passagiers en medewerkers altijd voorop", stelt de luchtvaartmaatschappij. "Veilige en optimale routes kiezen is een vast onderdeel van onze dagelijkse praktijk."

Oekraïne heeft opgeroepen tot kalmte nu de zorgen groeien over een mogelijke Russische inval. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het van 'cruciaal belang' is dat geen paniek wordt gezaaid.

Wat heeft Rusland te zoeken in Oekraïne en wat hebben wij daarmee te maken? Correspondenten Olaf Koens en Jeroen Akkermans en politiek verslaggever Fons Lambie geven antwoord op een aantal vragen die jullie ons via Instagram hebben gesteld.
Lees meer over
Air France KLMOekraïne