WHO: apenpokken nu in 19 landen, maar uitbraak blijft beheersbaar
De recente uitbraak van apenpokken blijft vooralsnog beheersbaar, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Sinds het virus begin mei werd aangetroffen in Europa zijn er 131 gevallen geregistreerd in negentien landen.
Daarnaast meldt de WHO nog eens 106 vermoedelijke gevallen van apenpokken. Gisteren meldde het RIVM dat er in Nederland zes gevallen van apenpokken zijn vastgesteld.
Deze uitbraak van apenpokken is ongebruikelijk. Het ziektevirus komt normaal vooral voor in Midden- en West-Afrika, maar dook op 7 mei ook op in Europa. De WHO zegt met meer adviezen te komen aan lidstaten om de uitbraak in te dammen.
Nauw contact
Het virus kan worden overgedragen door nauw contact van persoon tot persoon of door contact met spullen die worden gebruikt door een persoon die apenpokken heeft, zoals kleding of beddengoed.
Mensen die met het apenpokkenvirus besmet raken, zijn gemiddeld twee tot vier weken ziek. Vaak is sprake van koorts, spierpijn en vermoeidheid. Vervolgens ontstaan bultjes op de huid, die veranderen in blaasjes. Deze blaasjes kun je krijgen bij de anus en schaamstreek, maar ze komen ook voor over de rest van het lichaam, zoals op het gezicht en in de mond.
In isolatie
De blaasjes drogen vervolgens in en vormen zich tot korsten die er langzaam af vallen. Mensen zijn besmettelijk voor anderen totdat alle korstjes zijn verdwenen. Het RIVM roept besmette mensen op in isolatie te gaan.
Eerder maakte RTL Nieuws deze video met uitleg over het virus: