Lidstaten zijn het oneens

Olieboycot op tafel bij EU-top, maar Hongarije ligt dwars

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Zuma PressOlieboycot op tafel bij EU-top, maar Hongarije ligt dwars
RTL

De speciale EU-top over Oekraïne die vandaag begint, wordt overschaduwd door de aanhoudende onenigheid over een boycot op Russische olie. De Europese lidstaten zijn het niet eens over een eventuele boycot en het is nog maar de vraag of de top overeenstemming brengt, zeggen hoge EU-diplomaten.

Inmiddels onderhandelen de EU-landen al bijna vier weken over de olieboycot. De boycot is het belangrijkste onderdeel van het volgende sanctiepakket tegen Rusland. De EU hoopt daarmee de gestage stroom van vele miljarden euro's naar de oorlogskas van het Kremlin in te dammen.

Olie naar Hongarije

Vooral Hongarije ligt op dit moment dwars, omdat het land afhankelijk is van de zogeheten Droezjba-leiding. Via deze leiding stroomt Russische olie onder meer naar Hongarije en Slowakije.

In onderstaande video leggen we uit wat een olieboycot voor Nederland zou betekenen:

De lidstaten werken daarom aan een uitzondering om Hongarije alsnog mee te krijgen voor een embargo op Russische olie. Met deze uitzondering zou de olie die via de Droezjba-pijpleiding komt buiten de boycot vallen.

Concurreren met goedkope olie

"We zullen zien of het werkt", zegt een ingewijde hoge EU-diplomaat over het compromisvoorstel. Andere landen komen inmiddels in het geweer uit vrees dat Midden-Europa met de goedkope Droezjba-olie straks hun petrochemische bedrijven wegconcurreert. 

Von der Leyen: Rusland chanteert de wereld met het schrikbeeld van honger
Lees ook

Von der Leyen: Rusland chanteert de wereld met het schrikbeeld van honger

De onderhandelingen zijn technisch en 'er is nog een lange weg te gaan', zegt de diplomaat. Het voorstel dat de lidstaten nu bespreken, zou dit jaar nog een eind moeten maken aan de invoer van Russische olie.  

Ook praten over land opbouwen

Bij de EU-top komen ook andere onderwerpen aan bod. De lidstaten buigen zich onder meer over mogelijkheden om Oekraïne op te been te houden en later te helpen met opbouwen. Daarnaast spreken ze ook over de zwakheden van de EU die de oorlog heeft blootgelegd. Bovendien komen de energieprijzen aan bod, omdat de hoge prijzen burgers en bedrijven in de problemen brengen. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Europese UnieOlieOorlog in OekraïneBelgië