Graanpakhuizen bombarderen 

Von der Leyen: Rusland chanteert de wereld met het schrikbeeld van honger

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© GettyVon der Leyen: Rusland chanteert de wereld met het schrikbeeld van honger
RTL

Het Russische leger heeft veel korenvelden in Oekraïne, een van 's werelds belangrijkste graanproducenten, in de as gelegd, stelt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Daardoor chanteert Rusland de wereld met de dreiging van honger.

Net als met fossiele brandstoffen knijpt de regering in Moskou volgens haar doelbewust de aanvoer van graan af om landen onder druk te zetten. Dit zegt Von der Leyen op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Graanpakhuizen bombarderen 

Maar dat niet alleen. Rusland bombardeert ook 'doelbewust graanpakhuizen in het hele land'. Het overgebleven graan kan bijvoorbeeld Noord-Afrika niet bereiken doordat de Russische marine de Oekraïense havens blokkeert. Door die 'schandalige daden' gaan de graanprijzen door het dak.

Brood een luxe: oorlog Oekraïne zorgt voor wereldwijde voedselcrisis
Lees ook

Brood een luxe: oorlog Oekraïne zorgt voor wereldwijde voedselcrisis

Dat wordt nog verergerd doordat Rusland op zijn eigen graan blijft zitten om de prijzen op te drijven of het 'te ruilen voor politieke steun'. "Een vorm van chantage", zegt Von der Leyen.

25 miljoen ton graan

De Europese Unie probeert de opkomende voedselcrisis te bezweren door Oekraïne te helpen de oogst alsnog het land uit te krijgen. Zo is de Britse overheid hierover in gesprek met Oekraïne. 

Volgens de Oekraïense minister van Transport Oleksander Koebrakov kan door de Russische inval zo'n 25 miljoen ton graan het land niet verlaten. 

Sinds het begin van mei voerde het door Rusland aangevallen land 643.000 ton graan uit, meldde het Oekraïense ministerie voor landbouw onlangs. Dat was in dezelfde periode in 2021 nog 1,8 miljoen ton.

Om het tekort te compenseren probeert de Europese Unie de eigen graanproductie op te voeren, belooft Von der Leyen. En daarnaast probeert de EU Afrika te helpen zichzelf te voeden. "Mondiale samenwerking is het tegengif tegen Ruslands chantage."

'Rusland bood veilige wegen aan'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, meldde begin deze maand dat ze humanitaire corridors zouden hebben aangeboden. Via deze veilige wegen zouden de tientallen Oekraïense schepen, die volgeladen zijn met eten, de zeehavens kunnen verlaten. Maar Rusland zegt dat de Oekraïners daar niet aan mee wilden werken. Daarnaast benadrukt Lavrov dat er mijnen liggen in de Zwarte Zee, waardoor het vertrek van de schepen bemoeilijkt zou worden.

Het is oorlog in de graanschuur van de wereld. Daardoor knalt de prijs van onder andere tarwe door het dak. Met als gevolg dat pasta en brood flink duurder worden. Honger en onrust liggen op de loer.
Lees meer over
Ursula von der LeyenEuropese CommissieEuropese UnieOorlog in OekraïneGraanBroodOekraïne