Minder kijkers, minder geboden: 'Gekte op woningmarkt begint wat te draaien'
De woningmarkt raakt langzamerhand wat minder oververhit. Zo krijgen verkopers gemiddeld minder kijkers over de vloer, die ook nog eens minder (over)bieden. De markt wordt wat gezonder, maar er is nog geen echte druk op de prijs, stelt Makelaarsland, een van de grootste makelaarskantoren van Nederland.
De afgelopen jaren was de huizenmarkt een gekkenhuis. Overbieden was zo'n beetje de norm en de prijzen gingen jarenlang omhoog. Kopers stonden te dringen voor een bezichtiging. Maar het lijkt erop dat de huizenmarkt verder afkoelt, nadat in het eerste kwartaal de gemiddelde huizenprijs al daalde.
In mei waren 32 procent minder aanvragen van potentiële kopers voor informatie of voor een bezichtiging in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit gegevens van huizensite Funda.
Minder kijkers
Verkopers krijgen nu gemiddeld nog 7,8 kijkers over de vloer, dat is flink minder dan de 13,1 van dezelfde periode vorig jaar, voegt directeur Gijs van Wijgerden van Makelaarsland, de grootste digitale makelaar van ons land, daar aan toe.
Het is al de vijfde maand op rij dat het aantal bezichtigingen daalt, zegt hij. "Minder bezichtigingen is een indicator dat consumenten wat voorzichtiger zijn geworden. De hele gekte begint wat te draaien."
Minder biedingen, minder overbieden
Minder kijkers betekent ook minder bieders. De afgelopen maanden liep het aantal biedingen per woning terug van 6 naar gemiddeld 4,6, blijkt uit gegevens van Makelaarsland.
Degenen die een bod uitbrengen, zijn minder bereid om boven de vraagprijs te bieden. In juni vorig jaar wilden bijna negen op de tien (88,3 procent) overbieden. Inmiddels is dat nog 70,9 procent, zegt Van Wijgerden.
Als potentiële huizenkopers meer bieden dan de vraagprijs, dan wordt er nu 'aanzienlijk minder dan voorheen' overboden, denkt hij. Maar hoeveel precies, dat weet hij niet.
"Nog niet iedere koper is zich ervan bewust dat er minder concurrentie is, dus ze denken dat ze nog moeten overbieden", aldus Meryl van de Sandt, woordvoerder van huizenwebsite Funda.
Verkopers hebben meer haast
Kopers zijn dus al met al terughoudender, maar verkopers lijken juist meer haast te krijgen om een bordje 'te koop' op te hangen. In mei waren er zo'n 40 procent meer nieuwe aanmeldingen voor de verkoop van bestaande woningen dan een jaar eerder, zegt Van de Sandt.
Mensen die hun nieuwbouwwoning eind dit jaar opgeleverd krijgen, zetten nu al hun huis te koop, terwijl ze dat normaal gesproken pas in september zouden doen, voegt Van Wijgerden hieraan toe.
Hogere rente
Er zijn verschillende oorzaken voor de afkoeling van de huizenmarkt, aldus Van Wijgerden. Zo zorgen de oorlog in Oekraïne, de flink gestegen inflatie en de oplopende energiekosten voor meer onzekerheid bij potentiële kopers, zegt hij.
"Verder heeft de hypotheekrente een grote invloed, omdat door een hogere rente de maandlasten stijgen en kopers soms minder kunnen lenen."
'Uitzonderlijke stijging'
"Het is echt uitzonderlijk, de rente is bijna 2,5 procent gestegen sinds oktober. Zo'n stijging is wel eens eerder voorgekomen, maar dan in een periode van 2 tot 3 jaar", zegt Martin Hagedoorn, productmanager bij De Hypotheekshop. Hij voegt er wel aan toe dat historisch gezien de rente nu niet eens zo hoog is.
De Nederlandsche Bank (DNB) denkt dat de huizenprijzen in 2023 en 2024 gematigd doorstijgen, met 3,7 procent en 2,5 procent. Juist omdat we van zo'n laag renteniveau komen, is de situatie op de woningmarkt wel te overzien, denkt ook Hagedoorn.
Waar de huidige rentestijging eindigt vindt hij lastig te zeggen. Aan het begin van het jaar dacht hij nog dat de rente wellicht licht zou stijgen, maar daar is hij nu vanaf gestapt. Maar ergens rond de 4 tot 4,5 procent zal de rentestijging toch wel stoppen, denkt hij.
'Markt nu gezonder'
Hagedoorn ziet dat huizenkopers meer voor een rentevaste periode van tien jaar gaan kiezen. Tot voor kort lagen de rentepercentages voor verschillende looptijden dichter bij elkaar, maar het verschil tussen bijvoorbeeld tien en twintig jaar rentevast wordt nu weer groter, zegt hij.
Belangrijk is ook dat banken naar je inkomen kijken om na te gaan hoeveel je kunt lenen en bij een rentevaste periode van tien jaar kun je nu in de regel het meest lenen, zeg hij.
Krijgen verkopers het nu lastiger? "Uiteindelijk heb je maar één koper nodig, er is nog geen druk op de prijs, want er blijft een tekort aan woningen en de vraag blijft tot nu toe, zegt Van Wijgerden. "Al met al is de markt nu wel wat gezonder geworden."