In week ruim 3500 vaccinaties tegen apenpokken, kleine toename aantal zieken
Tot en met gisteren zijn in totaal 5541 mensen gevaccineerd tegen apenpokken. Dat zijn er 3565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio's kunnen mensen zich nu laten inenten, meldt het RIVM.
In Amsterdam zijn de meeste mensen gevaccineerd: in totaal 1970. Hoeveel mensen een uitnodiging hebben gekregen om zich te laten vaccineren, is niet bekend. Daarom kan ook niets gezegd worden over de bereidheid tot vaccineren onder de risicogroepen.
Twee prikken per persoon
De meeste mensen die zich laten vaccineren, krijgen het pokkenvaccin Imvanex. Daarvan zijn twee prikken per persoon nodig, tenzij je al eens bent ingeënt tegen pokken, dan is één prik voldoende.
Voor de eerste lichting worden enkele tienduizenden mensen uitgenodigd. Dat zijn transgender personen en mannen die seks hebben met mannen, die daarnaast hiv-positief zijn of medicijnen gebruiken om te voorkomen dat ze hiv oplopen. Deze groepen lopen mogelijk het grootste risico om besmet te raken met het virus.
Het aantal nieuwe positieve tests voor apenpokken liep deze week langzamer op dan in de weken hiervoor. Er zijn nu in totaal 1025 bevestigde besmettingen in Nederland, 68 meer dan vorige week donderdag. Dat is de kleinste toename in een week tijd sinds half juni. De meeste mensen die positief zijn getest, zijn mannen die seks hebben met mannen.
Het vaccin tegen apenpokken
Imvanex is een vaccin tegen pokken, waarvan wordt verwacht dat het ook helpt tegen het verwante apenpokkenvirus. Dat doet het in elk geval wel bij dieren, bij mensen is dat nog niet onderzocht, zo staat te lezen in patiënteninformatie op de site van de GGD Amsterdam.
Doordat het ook tegen pokken wordt ingezet, is bekend dat het middel veilig is, schrijft de GGD. Ook voor mensen met hiv. "Nog onbekend is hoe goed mensen in de praktijk na deze vaccinatie beschermd zijn."
De verwachting is dat het middel een infectie met apenpokken voorkomt, doordat het immuunsysteem na vaccinatie antistoffen gaat aanmaken tegen het pokkenvirus en die ook zullen beschermen tegen het apenpokkenvirus. In het middel zitten geen apenpokken, het kan de ziekte dus ook niet verspreiden of veroorzaken.