WHO benadrukt na vergiftigingen: apenpokken niet verspreid door apen
In een Braziliaans natuurreservaat zijn in minder dan een week tijd zeker tien apen door mensen vergiftigd of aangevallen.
Vermoed wordt dat het gebeurde omdat er in het gebied drie gevallen van apenpokken zijn gemeld en de plaatselijke bevolking gelooft dat apen de oorzaak zijn van die besmettingen.
Van mens op mens
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft daarom in een verklaring benadrukt dat apen niet verantwoordelijk zijn voor de toename van het aantal apenpokkengevallen in Brazilië. "Wat mensen moeten weten, is dat de overdracht die we nu zien plaatsvindt tussen mensen", liet een WHO-woordvoerder weten.
In het Zuid-Amerikaanse land zijn tot nu toe meer dan 1700 gevallen en één sterfgeval geregistreerd.
Naamgevers
Apen zijn, ondanks de naam, geen belangrijke overbrengers van de ziekte, maar ze zijn wel de naamgevers ervan. De ziekte wordt zo genoemd omdat het virus voor het eerst werd ontdekt bij apen die in Denemarken voor onderzoek werden gehouden.
Monkeypox, zoals apenpokken internationaal wordt genoemd, is een zogenoemde zoönose, een ziekte die van dier op mens kan overgaan. De bron van de ziekte zijn vooral knaagdieren in Afrika.
In de huidige uitbraak, die afgelopen voorjaar begon, spelen dieren geen rol bij de verspreiding, maar vindt die van mens op mens plaats, schrijft ook het RIVM op zijn website over de ziekte.