Sporten in de hitte: hoe doe je dat het beste?
Met deze hitte eens flink gaan sporten: de omstandigheden nodigen daar misschien niet echt toe uit. Toch weerhoudt het een hoop mensen niet. De vraag is alleen: hoe sport je het beste met zulke hoge temperaturen? En wat gebeurt er eigenlijk in je lijf? We vroegen het aan bewegingswetenschapper Willem-Paul Wiertz.
Of je nu kiest voor een lange wandeltocht, honderden kilometers gaat fietsen of erop uitgaat om te hardlopen. Sporten in warm weer vergt de nodige voorbereiding en kennis over wat er in je lichaam gebeurt en wat het nodig heeft. Het kost namelijk veel meer energie, zegt Wiertz. "Je lichaam moet niet alleen een inspanning leveren, maar ook aan het werk om je temperatuur zo laag mogelijk houden."
Optimaal functioneren
Met temperaturen van boven de 30 graden, moet je dan met een aantal dingen rekening houden. Om dat te begrijpen, kijken we eerst naar wat de warmte nu eigenlijk met je lichaam doet.
Je lichaam heeft een vaste temperatuur waarop het optimaal functioneert, zegt Wiertz. "Als de temperatuur daaronder of daarboven komt, neemt het functioneren van het lichaam af. Bij hele hoge temperaturen zul je er dus voor moeten zorgen dat de temperatuur van het lichaam wat lager wordt. Bij lage temperaturen zul je ervoor moeten zorgen dat de temperatuur van het lichaam hoger wordt."
Goede voorbereiding
Bij dit weer is het dus belangrijk om te zorgen dat je lichaam niet te warm wordt. Daarvoor doet het lichaam al de nodige dingen zelf. Zo gaat je hartslag omhoog, net als je ademhalingsfrequentie en doorbloeding in je huid. "Hierdoor ga je meer zweten. En dat zweet zorgt er voor dat je de warmte kunt afgeven aan de omgeving."
"Als je vooraf bijvoorbeeld een koud bad of een koude douche neemt, zorg je ervoor dat je lichaam meer warmte opslaat."
Maar blind vertrouwen op hoe je lichaam reageert, is niet voldoende. Een goede voorbereiding helpt om de hitte tijdens het sporten beter te lijf te gaan. "Kijk, hoe koeler je begint, hoe langer het duurt voordat je lichaamstemperatuur op zo'n niveau komt dat je er last van krijgt", zegt Wiertz.
"Als je vooraf bijvoorbeeld een koud bad of een koude douche neemt, zorg je ervoor dat je lichaam meer warmte opslaat. Dit voorkomt dat je tijdens het sporten écht maatregelen moet nemen om de lichaamstemperatuur omlaag te brengen."
Gewenning
Ook helpt het als je lichaam al gewend is geraakt aan hoge temperaturen. "Een reeks warme dagen zoals we die nu hebben, helpt daarbij", zegt Wiertz. "Dat is beter dan dat de temperatuur ineens van 20 naar 35 graden schiet."
Mensen die op vakantie zijn geweest naar een warm land, hebben ook een voorsprong. "Hun lichamen hebben zich al beter aangepast aan de hoge temperaturen en zij kunnen dus ook beter sporten."
Dit zijn beide dingen die je vóór het sporten kunt doen. Tijdens het sporten helpt het om koel water te drinken of 'ice-slurry's' te drinken, ook wel schaafijs genoemd. Dit helpt om de temperatuur in het lichaam omlaag te brengen, zegt Wiertz.
Hij plaatst wel een kanttekening: "Je moet dit een aantal keer trainen. Want als je in één keer een koude klets naar binnen giet kan dat tot maag- en darmklachten leiden." Een beker water over je hoofd kieperen kan ook helpen.
Gevaren
Maar los van een goede voorbereiding, kan sporten in de hitte nog steeds gevaren met zich meebrengen. "Mensen kunnen last krijgen van oververhittingsverschijnselen. Je ziet dat het vaakst bij hardloopwedstrijden. Als mensen te lang sporten zonder te koelen, loopt de lichaamstemperatuur zo ver op, dat de organen niet meer goed kunnen functioneren. En dan krijg je gezondheidsproblemen."
Dus, zegt Wiertz: "Als je last krijgt van de hitte, moet je hulp zoeken. En uit de zon gaan, wat drinken en zorgen dat je afkoelt."