'Topje van de ijsberg'

VS: Rusland gaf 300 miljoen dollar uit aan beïnvloeding politici

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© APVS: Rusland gaf 300 miljoen dollar uit aan beïnvloeding politici
RTL

Rusland heeft sinds 2014 meer dan 300 miljoen dollar uitgegeven om in het geheim politici in zeker 24 landen te beïnvloeden, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie baseert zich op een beoordelingsverslag van de Amerikaanse inlichtingendienst dat is vrijgegeven. Het gaat slechts om 'het topje van de ijsberg', zegt een hooggeplaatste functionaris van de Amerikaanse president Joe Biden.

Vier verschillende continenten

De evaluatie noemt geen specifieke landen die het doelwit waren van Russische inmenging. Wel zou het om landen op vier verschillende continenten gaan.

De getroffen landen worden op dit moment vertrouwelijk ingelicht door de Verenigde Staten.

Inlichtingendiensten VS: Poetin bemoeide zich met verkiezingen
Lees ook

Inlichtingendiensten VS: Poetin bemoeide zich met verkiezingen

Democratische partij Albanië

Het Franse persbureau AFP meldt op basis van een anonieme bron dat Rusland onder meer 500.000 dollar heeft uitgegeven om de centrumrechtse Democratische partij van Albanië te steunen tijdens verkiezingen in 2017.

Ook zouden politieke partijen en kandidaten uit onder meer Bosnië, Montenegro en Madagascar financieel zijn gesteund

Bovendien zou Brussel volgens de bron gebruikt zijn als hub van waaruit extreemrechtse kandidaten gesteund werden en fictieve bedrijven zouden zijn gebruikt om Europese partijen te financieren en elders invloed te kopen.

Al eerder

De Verenigde Staten beschuldigden Rusland al eerder van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Rusland heeft de aantijgingen ontkend en beschuldigde de VS juist van inmenging tijdens de Russische parlementsverkiezingen van 2021.

Lees meer over
Verenigde StatenRuslandAlbanië