Strop van 240 miljoen dreigt voor Gasunie door sabotage Nord Stream 1

Wat is een ongebruikte en gesaboteerde gaspijpleiding waard, die mogelijk niet wordt gerepareerd? Bij Gasunie staat er nog een belang van 9 procent in Nord Stream 1 in de boeken, voor welgeteld 240 miljoen euro. De vraag is hoelang nog.
Bij de bouw van Nordstream 1, de pijpleiding die Russisch gas naar Europa vervoert, werden de kosten geraamd op 7,4 miljard euro. De leiding kon 55 miljard kubieke meter gas per jaar naar West-Europa vervoeren, dat was ruim 25 procent van de totale Russische gasexport.
Dat ging jarenlang goed, tot de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende Europese sancties tegen agressor Rusland. In reactie daarop kneep de Russische president Poetin eerder dit jaar de toevoer af. Sinds eind augustus stroomt er zelfs helemaal geen gas meer doorheen.
Van 508 miljoen euro naar nul?
Het Nederlandse staatsbedrijf Gasunie heeft 9 procent van de aandelen in Nord Stream 1. Eerder dit jaar was dit volgens Gasunie 508,1 miljoen euro waard.
Op 20 juli haalde Gasunie daar, omdat er veel minder gas doorheen stroomt, al 267,8 miljoen euro (meer dan de helft) vanaf, waardoor de waarde nu nog staat op 240,3 miljoen euro. Wat is de waarde op dit moment, nu er door grote explosies gaten in zitten? Dat hangt ervanaf of deze gerepareerd worden. En de kans daarop is klein, denken experts.
'Zout water is funest'
Ten eerste is het de vraag of het überhaupt kan. En dat is nu moeilijk te zeggen, vertelt Jeroen Hagelstein, woordvoerder van Allseas, het Nederlandse bedrijf dat zo'n 29 procent van Nord Stream 1 bouwde. "Je weet niet hoe de leidingen eraan toe zijn, zout water is überhaupt funest."
"Hoe langer je wacht met repareren, hoe moeilijker het wordt", vult energie-expert Jilles van den Beukel aan. Hij is van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "Als je de leiding wilt maken, dan zou je daar gelijk mee moeten beginnen. En dan niet met Russische bedrijven, maar met grote Westerse bedrijven, die kunnen dat veel beter. Maar bij de huidige sancties tegen Rusland lijkt mij dat geen optie."
Poetin
Het Nederlandse bedrijf DCN Diving zegt dat het de Russische gasleidingen (ook in Nord Stream 2 zitten gaten) kan maken. Het is één van de drie bedrijven wereldwijd die deze expertise in huis heeft.
Het kan dus wel, maar de vervolgvraag is: laat de Russiche president Poetin dat ook toe? Ron Keller, voormalig ambassadeur in Oekraïne en Rusland, denkt van niet. "Poetin wil de gaskraan dichtdraaien. Het is mijn inschatting dat het juist niet wordt gerepareerd", zei hij onlangs in het programma Jinek.
Het is zeer twijfelachtig of de leiding ooit weer gemaakt gaat worden, concludeert ook Van den Beukel dan ook.
'Afboeking wordt nog besproken'
Gasunie zelf biedt nog geen uitsluitsel over de vraag of er een afboeking komt. "Wat we met het Nord Stream-aandeel gaan doen kan ik op dit moment niet zeggen. Dit wordt nog besproken bij onze Raad van Bestuur en de Commissarissen", laat woordvoerder Marie-Lou Grégoire weten.
In onderstaande video legt Roland Koopman uit hoe kwetsbaar onze vitale infrastructuur op zee is: