Wangedrag voetballers kan kinderen beïnvloeden: 'Geweld niet normaliseren'
Afgelopen zondag gingen spelers van Ajax en PSV elkaar op het veld te lijf. En dat terwijl er veel jonge kinderen naar hun idolen zaten te kijken. Wat voor invloed heeft zo'n vechtpartij op hen? "Voetballers zijn helaas lang niet allemaal bezig met de voorbeeldfunctie die ze hebben", zegt kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve.
De wedstrijd tussen Ajax en PSV eindigde na het laatste fluitsignaal met een knokpartij tussen PSV-speler Ramalho en Ajacied Alvarez. Daarna mengde ook Klaassen zich in het gekrakeel.
Vandaag liet de KNVB al aan RTL Nieuws weten dat er geen verdere stappen worden ondernomen omdat het moeilijk zou zijn om vast te stellen of het strafbaar is wat er is gebeurd.
Kinderpsycholoog Tischa Neve betreurt deze beslissing van de KNVB. "Ze keuren het af, maar verbinden er geen consequenties aan. Het zou als voorbeeld voor jonge kinderen goed zijn als ze hier wel duidelijk iets mee doen."
Dat na de wedstrijd PSV-trainer Ruud van Nistelrooij het gevecht 'een lekker opstootje' noemde, is in de ogen van Neve ook niet de juiste manier om hiermee om te gaan. "Voetballers en trainers zijn vaak te weinig bezig met de voorbeeldfunctie die ze hebben en de vele jongeren die naar hun sport kijken."
Verantwoordelijkheid
Niet alleen Van Nistelrooij, maar ook Ajacied Steven Berghuis reageerde achteraf op de vechtpartij. Hij had geen spijt van zijn acties, omdat die volgens hem voortkwamen uit emotie.
Neve vindt het belangrijk dat voetballers en trainers hun verantwoordelijkheid nemen bij agressief gedrag. "Je kunt best zeggen dat emoties een rol spelen, maar geef tegelijkertijd ook aan dat het eigenlijk absoluut niet had mogen gebeuren."
Neve vergelijkt voetbal met andere sporten waarvan ze vindt dat er respectvoller wordt omgegaan met zowel de scheidsrechters als de tegenstanders. Bij voetbal lijkt het volgens haar normaler te zijn om je flink te uiten jegens de scheidsrechter of een andere speler. "Dat kan anders, en dat het op het hoogste niveau getolereerd wordt, helpt daar niet aan mee."
Welke invloed het gedrag van de spelers heeft op kinderen, is niet makkelijk te zeggen, aldus Neve. Het is afhankelijk van meerdere factoren, maar kinderen kunnen er een verkeerd beeld aan overhouden of denken dat het normaal gedrag is, en in het ergste geval dingen overnemen.
Ouders en bijvoorbeeld leraren kunnen wel een belangrijke rol spelen in hoe het uitpakt. "Ga het gesprek over voorvallen als dit aan. Wat vinden ze ervan? Bespreek dat je zo niet met elkaar om hoort te gaan en kijk hoe het in hun eigen sporten gaat. Dat kan helpen."
Normaliseren van agressie
Kinderen leren meer van wat ze te zien krijgen dan van wat hun verteld wordt. En het is belangrijk dat het niet te vaak voorkomt. Hoe vaker ze agressief gedrag zien in combinatie met bijvoorbeeld sport, hoe sneller het genormaliseerd wordt.
Volgens Neve kan het gevolg dan zijn dat ze het gedrag van hun idolen overnemen of ander gedrag vertonen dat we ook niet willen zien, zoals het uitschelden van scheidsrechters of het uitdelen van harde tackles. "Het vertonen van positief gedrag zoals respectvol omgaan met een ander kan dat juist weer tegengaan."