Een echte boom of een kunstboom? 'Je belast hoe dan ook het milieu'
Het loopt dit weekend storm bij tuincentra. Nederlanders komen dit jaar al vroeg in de kerststemming en vooral kunstbomen lijken ongekend populair. Maar wat is de meest duurzame keuze in de zoektocht naar de perfecte boom?
Elk jaar een kerstboom kopen om 'm de dag na kerst bij het vuilnis te zetten, je hoeft geen milieuexpert te zijn om te begrijpen dat dat niet heel duurzaam is. Echte kerstbomen worden in onder meer Nederland, Denemarken en Polen geteeld en zowel het benodigde grondgebruik als het transport belasten het milieu, vertelt Sanne Janssen, woordvoerder van Milieu Centraal.
De kunst van kunstbomen
Is de oplossing dan een kunstboom? Veel mensen lijken te denken van wel, want de kunstbomenverkoop is booming. Tuincentra in onder meer Utrecht, Helmond en Ede spreken van een 'enorme run'. "We staan er heel erg van te kijken dat het dit jaar zo snel gaat", zegt Ruud Siebons van Tuincentrum Coppelmans in Helmond. Hij vermoedt dat duurzaamheid een rol speelt. "Zo'n kunstboom gaat jarenlang mee."
Aan een mooie kunstboom met verlichting zit wel een flink prijskaartje. "Dan heb je het over bomen vanaf 400 à 500 euro. Daarvan zie je amper dat het een neppe is", vertelt Siebons.
Na zes jaar zou een kunstboom volgens hem duurzamer zijn dan een echte. Ook Milieu Centraal zegt dat langdurig gebruik van een kunstboom duurzamer is dan een tijdelijke echte boom. Er zit wel een kanttekening aan: "De productie van deze bomen is belastend voor het klimaat."
Verder brengt een kunstboom minder gedoe met zich mee. "Zo'n echte boom moet je water blijven geven. Dan heb je nog de kans dat de naalden uit gaan vallen na een tijdje. Van een kunstboom heb je langer plezier."
Bomen opnieuw planten
Niet iedereen zit te wachten op een kunstboom of kan zich een paar honderd euro veroorloven. Een echte heb je vaak al voor 35 à 40 euro in huis en die hoeft ook niet per definitie bij het vuilnis te eindigen. Bij Tuincentrum Steck in Utrecht kun je bijvoorbeeld duurzame kerstbomen kopen. "Het idee is dat je zo'n boom na kerst weer terugbrengt, zodat die opnieuw kan worden geplant en het jaar erna weer een nieuw leven krijgt", vertelt Ronald van Aken van het tuincentrum.
Het klinkt ideaal, maar Sanne Janssen van Milieu Centraal kan er kort over zijn: "Of je nou een kunstboom of een echte boom in huis haalt, je belast hoe dan ook het milieu."
Maar er zijn nuances: de impact van kerstbomen op het milieu is volgens Janssen relatief klein. Het is vooral belangrijk dat een kerstboom jaren meegaat, ongeacht of het een echte of een nepboom is. Het kopen van een boom die na kerst opnieuw wordt geplant, is dus een van de mogelijkheden.
Andere mogelijkheden
Mocht je dit jaar kerst helemaal duurzaam willen vieren, dan geeft Janssen namens Milieu Centraal nog een paar tips.
- Koop bijvoorbeeld een boom dicht bij huis.
- Je kunt ook de aanschaf van een kerstboom helemaal overslaan: "Kijk of je een mooie kamerplant hebt die je kunt versieren of een mooie kersttak."
- Een duurzame kerst gaat ook verder dan de herkomst van je kerstboom. "Kies bijvoorbeeld voor tweedehandscadeaus of geef eens een ervaring cadeau."
- Als laatste geeft ze nog de tip om zoveel mogelijk vegetarisch te eten met kerst en om energiezuinige ledverlichting te gebruiken. "Dat kan ook het kerstgevoel oproepen."