Coalitie verdeeld

Meerderheid Tweede Kamer blijft tegen totaal vuurwerkverbod

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMeerderheid Tweede Kamer blijft tegen totaal vuurwerkverbod
RTL

In de Tweede Kamer is na de jaarwisseling geen meerderheid voor een totaal vuurwerkverbod. Partijen D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdD en PvdA zijn voor een landelijk verbod op vuurwerk, maar VVD, CDA, PVV, SP, FvD, JA21, Van Haga en BBB, samen 86 van de 150 zetels, blijven tegen een verbod.

Volgens het VVD Tweede Kamerlid Michon hebben veel mensen afgelopen jaarwisseling genoten van vuurwerk in de straat: "Maar de politie heeft het zwaar te verduren gehad. Het is wel duidelijk dat tuig dat vuurwerk naar de politie gooit zich niet laat weerhouden door een uitgebreider verbod. We zullen het zware illegale vuurwerk veel harder moeten uitbannen en relschoppers hard bestraffen, via snelrecht."

Coalitiepartners verdeeld

Coalitiepartners D66 en ChristenUnie zijn het totaal oneens met Michon. Zowel Kamerlid Van der Werf (D66) als Van der Graaf (CU) zien in de gebeurtenissen dit weekeinde reden wederom te pleiten voor een totaalverbod van vuurwerk.

In Apeldoorn was een vuurwerkverbod van kracht, maar er werd toch flink wat geknald:

Liefhebbers konden het niet laten.

Van der Werf (D66): "Lokale verboden hebben niet gewerkt hebben we gezien, daarnaast heeft vuurwerk veel slachtoffers gemaakt. De beste manier om dit tegen te gaan is landelijke eenduidige regels stellen, dat is ook de wens van de politie."

Van der Graaf (CU): "Oud en Nieuw is een feestelijke traditie in ons land. Maar het vuurwerk leidt helaas nog steeds tot onacceptabel geweld tegen agenten, veel schade en vuurwerkslachtoffers. En juist dat patroon moeten we doorbreken. Daarom pleit de ChristenUnie al langer voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk."

Illegaal

De vierde coalitiepartner, het CDA, blijft net als de VVD tegen een totaal vuurwerkverbod. Ook het Tweede Kamerlid Van Nispen (SP) ziet niks in een verbod. Net als VVD en CDA wil hij vooral het illegale vuurwerk aanpakken: "Veel ongelukken zijn gebeurd door illegaal vuurwerk. Als je een algemeen verbod invoert is dat probleem niet weg. Bovendien heb ik de indruk dat er nu geen draagvlak is voor een landelijk verbod."

Bruls: vuurwerkverbod werkt op deze manier niet
Lees ook

Bruls: vuurwerkverbod werkt op deze manier niet

Ook Kamerleden als Van Haga (Groep Van Haga), Eerdmans (JA21), Van der Plas (BBB) zijn tegen een totaalverbod. Net als PVV’er Madlener: "Uiteraard zijn en blijven we tegen. Heel veel mensen hebben daar ontzettend veel plezier van vuurwerk. De ellende in de steden met illegaal vuurwerk blijft. Daar maakt een verbod niks voor uit. Het is een mooie traditie die we graag zo willen houden."

Mentaliteitsverandering

David Baden, voorzitter Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) denkt ook niet dat een totaalverbod op vuurwerk de oplossing is. Hij verwacht meer van een mentaliteitsverandering. 

"Vuurwerkongelukken zullen met een verbod ook niet helemaal weg zijn. Het klein vuurwerk, ook wel 'kindervuurwerk' genoemd, zal sowieso altijd legaal blijven en was tijdens de vorige jaarwisseling toch verantwoordelijk voor zo'n tien procent van het letsel. En dan heb je ook nog het letsel van vuurwerk dat nu al illegaal is. Een mentaliteitsverandering gekoppeld aan strenge handhaving van de regels is daarom voor nu denk ik meer nodig dan een algeheel vuurwerkverbod."

Lees meer over
Tweede KamerVuurwerkverbodEditie NL Link in bio